СБУ виявила та заблокувала дві великі ботоферми

05.09.2022, 17:12

СБУ ліквідувала 2 ботоферми - на Київщині та в Одесі - які використовували для поширення деструктивного контенту (для дискредитації Сил оборони України та керівництва держави). Про це повідомляє пресслужба відомства.

На Київщині:

За даними слідства, ботоферму на 5 тис. акаунтів створив та адміністрував 24-річний уродженець Запорізької області, який наразі мешкає на Київщині.

Встановлено, що його "клієнтами" були, зокрема, представники піар-підрозділів політичних партій і громадяни рф, які просувають в українському інформпросторі деструктивні та провокаційні матеріали.

Правоохоронці провели обшук за адресую проживання адміністратора "бот-мережі", де виявили та вилучили: комп'ютерну техніку із доказами протиправної діяльності; спеціальне програмне забезпечення.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення організатору ботоферми про підозру за ч.1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України.

В Одеській області:

Організаторами ботоферми виявилися четверо місцевих мешканців.

Основний напрямок діяльності зловмисників - створення та просування акаунтів у соцмережах і месенджерах. Ділки використовували їх для поширення панічних настроїв у регіоні, зокрема, розганяли дезінформацію та фейкові новини з фронтів. У результаті оперативно-слідчих дій підтверджено факт, що їхніми "клієнтами" були особи, які перебувають на території рф.

У ході обшуків, проведених за адресами проживання зловмисників, правоохоронці виявили та вилучили: комп'ютерну техніку, 4 сервери, понад 250 USB-модемів та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності; банківські картки, через які відбувалися розрахунки з "клієнтами"; понад 400 SIM-карток операторів мобільного зв'язку.

Після проведення експертиз вирішуватиметься питання щодо оголошення фігурантам підозр за двома статтями Кримінального кодексу України: ч.1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч.1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку).

Читайте також