Правительство обсуждает приватизацию облэнерго

12.10.2000, 11:22

На заседании Кабинета Министров Украины 11 октября обсуждался среди других и вопрос приватизации семи областных энергоснабжающих компаний. (укр.)

Як повідомив після засідання голова Фонду державного майна України Олександр Бондар, питання обговорювалось 4 години, але на жаль, остаточного рішення прийнято не було. О.Бондар зазначив, що "вперше постає питання, в якому саме вигляді ми продаємо наш об'єкт. Тому це питання є дуже принциповим".

Сергій Єрмілов, Міністр палива та енергетики України, зазначив, що ця дискусія є дуже складною, тому що питання приватизації обленерго було "дискредитовано 2 роки тому".

С.Єрмілов повідомив журналістам, що позиція Мінпаливенерго полягає в тому, що нові власники повинні забезпечити захист споживачів, які обслуговуються на території відповідних обленерго, та 100% сплату за електричну енергію до оптового ринку. Також вони повинні виконати всі умови та правила, продиктовані наданими їм ліцензіями. Нині важлива роль покладається на Фонд держмайна, якому належить залучити найбільшу кількість грошей до державного бюджету. Тільки за цих умов, заявив С.Єрмілов, Міністерство палива та енергетики буде вважати, що приватизація відбулась успішно.

За повідомленням Міністра, 7 обленерго оптовому ринку електричної енергії заборгували близько 1 млрд. грн. Джерело повернення боргів - дебіторська заборгованість споживачів. "Але ми розуміємо, що сьогодні головні боржники, якими є с/г, комунально-побутовий сектор, соціальна сфера, - неплатоспроможні. А якщо прийде новий власник, ми можемо мати складнощі. І це є ще однією з причин, чому ми йдемо на реструктуризацію боргів", - сказав Єрмілов. На завтрашньому засіданні КМУ буде остаточно затверджено, яким чином відбуватиметься реструктуризація боргів, повідомив Сергій Єрмілов. Одна з пропозицій, яка може бути обговорена, стосується реструктурування боргів обленерго перед оптовим ринком на 5 років, з 2-х річним пільговим режимом. Стартова ціна за 7 пакетів обленерго складає 132 млн. грн., - повідомив Єрмілов.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також