Акционерам достались долги

18.10.2000, 14:27

Закончился процесс приватизации ОАО "Львовкартонопласт", который начался еще шесть лет назад. (укр.)

Власниками акцій цього підприємства стали Фонд держмайна України (20,3%), ДАХК "Укрпапірпром" (26%) та ТзОВ "Тема" (53,7%). Щоправда, перед власниками підприємства постала надзвичайно складна проблема - погасити борги, які наросли за минулі роки. Так, скажімо, поточний рік "Львівкартонопласт" розпочав зі збитків у понад 1,5 млн. грн. Один із акціонерів підприємства, ТзОВ "Тема", зумів зменшити цей борг перед бюджетом майже на 427 тис. грн. (ПДВ, плата за землю та комунальний податок). Упродовж останніх чотирьох місяців регулярно сплачуються поточні податкові платежі, а у липні було відновлено виробництво коробкового картону, ведеться пошук потенційних споживачів картонної продукції. Нині її замовляють металургійний комбінат "Запоріжсталь", ВАТ "Запорізький абразивний комбінат", Миколаївський парфумерно-косметичний комбінат "Алые паруса", концерн "Укртара", ВАТ "Сервіс - Тернопілля", ВАТ "Львів - Покізол", Львівська парфумерно-косметична фабрика.

До речі, картонна фабрика була збудована ще у 1946-1948 роках на базі невеликого кісткопереробного заводу. Продукцію тоді виробляли дві трофейні німецькі машини, одна з яких працює й понині, виробляючи 1300 тонн коробкового картону на місяць (один із основних агрегатів машини - гладильний циліндр фірми Gerb Kelner 1926 року випуску). Потребує переоснащення і лінія з виготовлення паперово-шарового пластику, яка б могла виробляти на місяць 150 тис. квадратних метрів продукції.

Очевидно, власники товариства будуть намагатися закупити і впровадити на підприємстві нові технології. Однак є ще одна суттєва перешкода, яка поки що не дозволяє залучати додаткові інвестиції. За словами начальника управління промислової політики, транспорту та зв'язку облдержадміністрації Ростислава Сороки, для відновлення повноцінної роботи товариства потрібно вирішити проблему із відстроченням сплати інших боргів "Львівкартонопласту". Зокрема, йдеться про пеню, що нарахована податковими органами - вона становить нині 515 тис. грн., - а також пеню на заборгованість із внесків до Пенсійного фонду в сумі 81 тис. грн. На жаль, у цій ситуації неможливо скористатися банківським кредитом, оскільки майно товариства знаходиться у податковій заставі. Будемо сподіватися, що спільно з обласною адміністрацією підприємству, яке стає на ноги, вдасться реструктуризувати свій борг і отримати нові замовлення на виготовлення картонної продукції. Юрій Боруцький. Львів.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також