Утвержден состав наблюдательного совета НАК "Надра України"

21.10.2000, 12:14

Постановлением правительства Украины вице-президент Национальной академии наук Иван Курас утвержден главой наблюдательного совета Национальной акционерной компании "Надра України". (укр.)

Спостережна рада, яка призначається загальними зборами акціонерів терміном на 5 років, здійснює контроль за діяльністю правління НАК "Надра України". Уряд затверджує її персональний склад на період до проведення перших загальних зборів акціонерів, які скликаються після прийняття рішення про приватизацію майна Компанії та продажу не менш як 60% її акцій. Як відкрите акціонерне товариство НАК "Надра України" утворено на виконання Указу Президента України від 14 червня цього року про заходи щодо підвищення ефективності управління підприємствами в галузі геології і розвідки надр. Засновником компанії є держава в особі Кабінету Міністрів.

До складу НАК "Надра України", 100% акцій якої належить державі, увійдуть підприємства, які за господарськими договорами проводять геологорозвідку, геофізичні дослідження та буріння. Таким чином буде збережено в єдиному комплексі виробничий потенціал цих підприємств, створено умови для переходу їх на засади комерційної діяльності.

Статутний фонд компанії складуть пакети акцій 22 виробничих геологічних підприємств. Переліки їх та механізм передачі цих пакетів акцій затверджено нещодавно постановою Уряду. Завдяки цьому з державного бюджету знімається невиправданий тягар фінансування виробничих геологічних підприємств, які здатні працювати в ринкових умовах. Зокрема, до статутного фонду НАК "Надра України" передаються пакети акцій вже існуючих 9 відкритих акціонерних товариств. До затвердженого переліку включено також державні і казенні підприємства, які після акціонування поповнять своїми пакетами статутний фонд Компанії. Визначено й 9 державних геологічних підприємств, майно яких передається до статутного фонду НАК "Надра України" з наступним перетворенням їх у дочірні підприємства.

Слід зазначити, що у віданні Міністерства екології та природних ресурсів залишаються геологічні інститути і підприємства, які формують політику щодо управління та контролю за користуванням надрами, розвідують стратегічно важливі корисні копалини, зберігають геологічну інформацію, що є виключно державною власністю. Зокрема, це Державна комісія по запасах корисних копалин, інспекції Держгеоконтролю та ряд інших.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також