Гении варьируют

06.10.2000, 11:06

В Киевском арт-центре прошла презентация необычного проекта "Вариации гениальности". Свои картины представили художники, которые лечатся в Киевской психиатрической больнице им. Павлова. (укр.)

Ідея проведення подібної експозиції належить мистецтвознавцю Тамарі Лі та представнику конгресу нейрохірургів США - Андрію Данчину, котрі мали на меті довести, що шизофренія, на яку дуже часто хворіють генії, не заважає творити, а лише надає творчості пікантного забарвлення. Підтримав і втілив у життя даний проект Київський клінічний госпіталь. Більше того, деякі лікарі особисто взяли участь у відкритті виставки, заспівуючи "гімн" "Варіацій..." - "Жовтий будинок без даху".

"Варіації геніальності" - проект не комерційний. Картини безумних митців принципово не продаватимуть. Організатори наголошують, що виставка присвячена лише красі, таланту та мистецтву.

Досить незвичайно, як для стороннього ока, проходила презентація. Своєрідним символом став жовтий будинок без даху, образ якого можна було зустріти і на картинах, і в піснях, що звучали. Тамара Лі запевняє, що твори людей на різних етапах хвороби зовсім різні. На початковій стадії - картини спокійні, врівноважені, а у так званих "буйних" картини відповідні - емоційно-насичені, експресивні.

Учені вже давно дійшли висновку, що інколи межа між геніальністю і шизофренією зовсім непомітна. Люди, які створювали "Варіації геніальності" показали, що її і шукати не обов'язково. Кожен геній, хворий чи здоровий, - трохи безумець. Недарма виставка дістала й другу назву "Історія хвороби - історія життя?". Ольга Заволович.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також