В парламенте обсудят вопросы экологической политики

01.11.2000, 12:00

29 ноября 2000 года в Верховной Раде Украины состоятся парламентские слушания о соблюдении требований экологического законодательства Украины, направлениях реализации и совершенствования экологической политики. (укр.)

Економічний розвиток держави обов'язково має супроводжуватися збереженням і відновленням довкілля, інакше під загрозу ставиться життєдіяльність суспільства в цілому, і кожної людини зокрема. Ключовим принципом взаємодії людського суспільства і природи мають бути не споживацтво і насильство, а гармонійне співіснування. Цей принцип має бути підкріплено гармонізованою законодавчою та нормативно-правовою базою нашої країни та реально діючими економічними механізмами. Сьогодні потрібно розуміти, що невирішені екологічні проблеми становлять серйозну небезпеку повноцінному існуванню будь-якої країни. Україна вже перевірила вірність цієї тези на практиці: це і Чорнобильська трагедія, і катастрофічні повені у Карпатах, і останні події на Миколаївщині. Не слід чекати, поки цей перелік доповниться новими трагедіями.

Впродовж тривалого періоду часу громадські організації зверталися до органів законодавчої та виконавчої влади з пропозиціями щодо участі громадськості в процесі підготовки та обговорення законодавчих актів з питань охорони навколишнього середовища. Такі можливості гарантуються Оргуською конвенцією, яку ратифікувала Україна, а також національним законодавством.

На початку року Всеукраїнська екологічна Ліга (ВЕЛ) виступила з ініціативою проведення парламентських слухань з екологічної проблематики. Звернення й обгрунтування необхідності проведення таких слухань було розіслано до органів державної влади, профільних і наукових установ, громадських організацій. Цю ініціативу підтримали науковці та громадськість, а також фракція Народно-демократичної партії у Верховній Раді, депутати якої Сергій Шевчук і Михайло Ковалко розробили проект постанови "Про парламентські слухання про реалізацію екологічної політики та дотримання екологічного законодавства в Україні", зареєстрований 14.09.2000 та прийнятий Верховною Радою 05.10.2000. Слухання відбудуться 29 листопада 2000 року о 15.00 в залі засідань Верховної Ради України.

В рамках підготовки до парламентських слухань протягом 2000 року відбулися тематичні засідання Наукової Ради ВЕЛ "Оцінка екологічного ризику та безпека життєдіяльності", "Науково-правове обґрунтування екологічного аудиту та страхування". У вересні пройшло дві конференції: "Шляхи розв'язання екологічних проблем Карпатського регіону в контексті спільної діяльності державних та громадських організацій" та "Актуальні проблеми ботаніки та екології". В жовтні проведено студентську конференцію "Екологічна наука: перспективи розвитку". До цієї роботи підключилися і всі регіональні організації ВЕЛ, які провели конференції, круглі столи та інші заходи з регіональних екологічних проблем. Народним депутатом, членом фракції НДП у Верховній Раді Володимиром Кафарським підготовлений проект Закону "Про сільський екотуризм". Група фахівців юристів та екологів під керівництвом голови Харківської обласної організації ВЕЛ Сергія Размєтаєва підготувала проекти законів "Про екологічне страхування" та "Про екологічний аудит".

ВЕЛ поставила перед собою завдання залучити до процесу підготовки парламентських слухань якомога більше фахівців з громадських організацій та наукових установ, адже це величезний інтелектуальний потенціал нашої держави. Разом з фракцією Народно-демократичної партії у Верховній Раді в рамках підготовки до парламентських слухань планується провести семінари з такої тематики: 7 листопада - Екологічне законодавство, екологічні аспекти господарської діяльності, екологічний аудит, екологічне страхування, еколого-економічне нормування, сталий розвиток; 8 листопада - Охорона біорізноманіття та господарська діяльність на природних територіях, що охороняються; раціональне природокористування, екологічний моніторинг; 9 листопада - Ядерна енергетика; проблеми утилізації та переробки токсичних відходів, вплив шкідливих речовин та відходів на здоров'я людей; 14 листопада - Грунти та надра: моніторинг, вивчення та мінімізація шкідливого впливу добувної промисловості на довкілля; 20 листопада - Енергозбереження в Україні: еколого-економічний аспект. 25-26 листопада 2000 року у м. Києві відбудеться науково-практична конференція "Екологічна освіта і виховання: досвід та перспективи", яку проводить Всеукраїнська екологічна Ліга разом з Академією педагогічних наук України.
По информации Всеукраинской экологической Лиги.

Читайте також