Перспективы образовательной отрасли

10.11.2000, 11:46

9 ноября в Кабинете Министров Украины состоялся брифинг, на котором Министр образования и науки Василий Кремень рассказал о материальном положении отрасли и о некоторых аспектах дальнейшего реформирования образования в стране. (укр.)

В.Кремень нагадав, що напередодні 1 вересня з центрального бюджету було спрямовано 120 млн. грн. на виплату заборгованості по зарплаті педагогам. Це дало змогу істотно поліпшити становище з погашенням цієї заборгованості і довести її загальний обсяг до 60 млн. грн. в цілому по країні. Тут, зазначив Міністр, ми маємо стійку тенденцію до зменшення відповідного боргу. І якщо Уряд виконав усі зобов'язання щодо фінансування освітянської галузі за цей рік, то цього не можна сказати про місцеві бюджети. Так, найбільшу заборгованість перед вчителями середніх шкіл мають Херсонська (1,2 місячного фонду зарплати), Івано-Франківська (1,4), Хмельницька (1,0), Одеська (0,8), Закарпатська (0,7), Тернопільська (0,6) області та Автономна Республіка Крим (0,8). В більшості інших областей цей показник коливається в межах - від 0 до 0,3. Зберігається невелика заборгованість по галузі за минулі роки. Найбільша вона в системі професійно-технічної освіти - близько 18 млн. грн. викладачам і 8 млн. грн. - по стипендіях.

Далі Василь Кремень наголосив на тому, що цілком виправдали себе цьогорічні нововведення під час вступних іспитів абітурієнтів до вузів. Важливим і виправданим кроком стало й надання державного довготермінового кредиту 2 тис. студентів на одержання вищої освіти на загальну суму 5 млн. гривень. Це кредитування передбачено зберегти і розвинути у майбутньому, додав Міністр.

На його думку, успішно здійснюється й започатковане цього року реформування середньої освіти. Вчителі абсолютної більшості областей перейшли на 12-ти бальну систему оцінювання знань учнів. Незабаром переходить на неї й місто Київ. Міносвіти вже розробило і поширило методичний посібник щодо застосування цього нововведення.

Надзвичайно важливим, на переконання Василя Кременя, стане в недалекому майбутньому перехід загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст, структуру і 12-річний термін навчання. Цей перехід має здійснюватися у три етапи: перший - з 1 вересня 2001 року у початковій школі, другий - з 1 вересня 2005 року в основній школі, третій - з 1 вересня 2007 року у гімназіях, ліцеях, колегіумах, спеціалізованих школах, а також з 1 вересня 2008 року в інших загальноосвітніх навчальних закладах ІІІ ступеня системи загальної середньої освіти.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також