12 лет - оптимальная цифра

09.11.2000, 14:18

На днях в Кабинете Министров Украины состоялось заседание правительственного комитета по социальному и гуманитарному развитию, на котором был утвержден базовый учебный план для учеников 1-4 классов 12-летки. (укр.)

Зміни в програмі, за словами заступника Міністра освіти і науки Анатолія Богомолова, зроблено відповідно до сучасних потреб суспільства.

Урядом затверджено співвідношення між такими напрямами навчання, як мова та література, математика, здоров'я та фізична культура, технології (колишній урок праці), людина і світ, мистецтво. У 1 класі з 1 вересня 2001 року всього буде 19 годин навчання на тиждень, з них 8 годин відводиться на вивчення мови та літератури, 3 години - на математику, 3 години буде віддано фізкультурі, по 2 години на тиждень проводитимуться уроки технологій (праці) та мистецтва (співи, малюнок тощо) і 1 година - урок "людина і світ".

"Ми вважаємо, і це визначено законом, що затвердження співвідношення балансу у вивченні різних дисциплін - це справа уряду, - сказав А.Богомолов. - Це для того, щоб учень у Львові та Луганську вивчав одне й те саме. А вивчення історії свого краю, діяльності його видатних особистостей включатимуть в програму на місцях".

За словами Анатолія Богомолова, суть реформи середньої освіти полягає в тому, щоб більше підготувати випускника школи до самостійного життя. Заступник Міністра освіти і науки додав, що вивчення низки предметів потрібно завершувати вже в середній школі, щоб воно не продовжувалося у вищій. "Це світова практика, і цивілізовані країни не знайшли оптимальнішої цифри для навчання у школі, ніж 12 років", - підсумував Анатолій Богомолов.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також