Словакия и Украина подсчитывают потери

15.11.2000, 16:02

Введение виз уменьшило пассажиропоток между Украиной и Словакией на 72%. (укр.)

Такі приголомшливі цифри пролунали на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради у закордонних справах, яке відбулося в Ужгороді. У порівнянні з третім кварталом 1999 року на 54% зменшився проїзд автотранспорту через українсько-словацький кордон, на 67% упав пасажиропотік на залізниці і на 48% скоротилися надходження в українську казну від усіляких митних платежів. Такий сумний наслідок дало введення візового режиму, зініційоване Братиславою. Присутній на зустрічі в Ужгороді посол Словацької Республіки Василь Гривна на запитання, яку користь принесло його державі запровадження віз, доволі невпевнено відповів, що чотири місяці - замалий термін, аби робити висновки.

Пом'якшення візового режиму було основною темою цієї зустрічі. З українського боку у ній взяли участь Ігор Осташ, голова парламентського Комітету в закордонних справах та начальник консульського управління МЗС Віктор Кирик. Наших західних сусідів представляли посли Чехії, Словаччини та Угорщини в Україні. За словами Ігоря Осташа, йшлося, насамперед, про взаємне здешевлення віз, про спрощення візового режиму для окремих категорій (ветеранів, дітей, спортсменів), про пільги для підприємців, які мають спільний бізнес. Адже Україна є безпосередньою сусідкою Словаччини і ставити її в рамки інших країн СНД нерозумно. Незабаром у Верховній Раді буде створено спеціальну комісію з питань європейської інтеграції, яка займатиметься і проблемами візового режиму з країнами Євросоюзу, сказав пан Осташ.

На зустрічі з журналістами посол Угорської Республіки ще раз запевнив, що Будапешт не вводитиме візового режиму, поки не стане членом Шенгенської угоди. А головні аргументи Чехії та Словаччини - нелегальне заробітчанство та "українська мафія" - для Угорщини не спрацьовують.
Олександр Гаврош. Ужгород.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також