О лицензировании хозяйственной деятельности

17.11.2000, 11:10

С 22 октября 2000 года вступил в силу Закон Украины "О лицензировании некоторых видов хозяйственной деятельности". Во исполнение этого Закона Кабинет Министров Украины принял ряд необходимых нормативно-правовых актов. (укр.)

Зокрема, постановою Уряду визначено перелік центральних і місцевих органів виконавчої влади, яким надано право видавати ліцензії на певні види господарської діяльності.

Згідно із Законом, в Україні підлягають ліцензуванню 60 видів господарської діяльності щодо виробництва продукції, торгівлі, надання послуг і виконання робіт. Слід нагадати, що окремо, за відповідними законами, ліцензуються банківська і зовнішньоекономічна діяльність, канали мовлення, сфери інтелектуальної власності, електроенергетики та використання ядерної енергії. У даному переліку чільне місце посідає Міністерство фінансів, яке видаватиме ліцензії на виробництво дорогоцінних металів і каміння, виробів з них, торгівлю цими коштовностями, на виготовлення бланків цінних паперів і документів суворої звітності. Страхову діяльність та проведення лотерей також ліцензуватиме Міністерство фінансів.

Держпромполітики буде, зокрема, органом ліцензування виробництва і торгівлі пестицидів та агрохімікатів, видобутку дорогоцінних металів і каміння, заготівлі і переробки брухту кольорових і чорних металів. Національне космічне агентство ліцензуватиме сферу виробництва і експлуатації ракет-носіїв, космічних апаратів, наземної космічної інфраструктури. Ліцензії на транспортування нафти і газу, зберігання газу і постачання його за тарифами видаватиме Національна комісія регулювання електроенергетики.

Для ряду інших центральних органів виконавчої влади визначено види ліцензування за їхньою специфікою.

Видаватимуть ліцензії й облдержадміністрації. Зокрема, на освітні послуги, централізоване водопостачання, виготовлення і монтаж будівельних конструкцій, ремонтно-будівельну діяльність, організацію та утримання тоталізаторів, гральних закладів. Однак, такі ліцензії чинні лише в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Ліцензійні умови за визначеними їм видами господарської діяльності органи ліцензування мають затвердити у місячний термін разом з Державним комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва.

Згідно із Законом, ліцензія засвідчує право на зазначений вид діяльності протягом фіксованого терміну при дотриманні ліцензійних умов. Тому органам ліцензування доручено вести реєстри відомостей про суб'єктів підприємницької діяльності, яким видані ліцензії. Окрім господарських даних у них зазначатимуться й виявлені порушення ліцензійних умов, підстави анулювання ліцензій. Все це передаватиметься до Єдиного ліцензійного реєстру, відкритий доступ до якого матимуть, як державні органи, так і громадяни. Механізм формування Єдиного ліцензійного реєстру визначено іншою постановою Уряду.

Відповідно до Закону, ліцензування має забезпечити рівність всіх суб'єктів господарювання, захист безпеки держави, прав, законних інтересів, життя та здоров'я громадян. Його не можна використовувати для обмеження конкуренції. Протягом року в Україні також буде введено єдиний зразок бланку ліцензій на право зайняття певним видом господарської діяльності. Діючі бланки ліцензій, згідно із Законом, заміняються безплатно.
По информации пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також