Бюджет стал более реалистичным

18.11.2000, 11:35

Министр финансов Игорь Митюков ознакомил журналистов с изменениями и дополнениями, которые были внесены в проект Госбюджета-2001 для рассмотрения его во втором чтении в парламенте. (укр.)

За повідомленням Міністра, уточнено макроекономічні показники. Внутрішній валовий продукт прогнозується на рівні 196 млрд. грн. (це більше, ніж планувалося раніше, з огляду на покращення економічної ситуації). У відповідь на зауваження Президента та парламентських фракцій уряд переглянув прогнозований рівень інфляції і зменшив його до 13,6% проти 15,4%. У проект бюджету внесено більше реалістичну суму очікуваних від приватизації надходжень - не 9 млрд. грн., а 5,9 мільярдів. Уряд наполягає на повному зарахуванні до державного бюджету коштів від транзиту газу та орендної плати за видобуток власного газу, що загалом дасть надходження у півтора мільярда гривень. Ігор Мітюков заявив, що уряд у принципі згоден повністю передати всі кошти до місцевих бюджетів на покриття витрат на енергоносії у вигляді цільових суббенцій. Отже за словами пана Мітюкова, нарешті питання фінансового забезпечення пільг і субсидій для населення, в яких левову частку займають витрати на газ і електроенергію, буде розв'язано.

Міністр наполягає на своїй версії міжбюджетних стосунків, яка будується на принципі нормативних підходів. Згідно з цими підходами, для кожної з областей буде визначено суму прогнозованих доходів на довготерміновій основі. Ігор Мітюков заявив, що він не підтримує пропозицію розпочати бюджетну реформу тільки для бюджетів 168 міст. Уряд дав згоду 90% доходів від продажу земель несільськогосподарського призначення залишити у місцевих бюджетах.
Тетяна Ковтун.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також