Прощай, фреон!

02.11.2000, 14:28

В рамках проекта поэтапной ликвидации вредных для озонового слоя производств Всемирный банк принял решение о выделении Донецкому химическому заводу (ДХЗ) $3,5 миллионов на техническое перевооружение предприятия и переход к технологиям с использованием пропан-бутана вместо фреона. (укр.)

Ще донедавна Донецький хімічний завод мало чим відрізнявся від сили-силенної підприємств, які так і не змогли працювати за нових умов господарювання. Тобто завод нагадував лежачий камінь, під який, як відомо, не те що інвестиції - навіть вода не тече. А потім зненацька пішов фінансовий дощ. Навіть злива, тому що Світовий банк прийняв рішення про виділення на технічне переозброєння цього підприємства $3,5 мільйона. Що ж, у багатих, кажуть, свої примхи. Утім, не секрет, що іноземні інвестори й копійки не витратять, якщо у перспективі не матимуть зиску від капіталовкладень. Тим більше, що перспективи заводу останнім часом виглядають не такими вже й безнадійними. Після того, як завод змінив форму власності і став акціонерним товариством, хіміки почали потроху виборсуватися з кризи. Та все ж завидне фінансування з'явилося ніби за принципом "Не було б щастя, так нещастя помогло".

Нещастям заводу (і не лише його) став хладон 11-й та 12-й - він же фреон. Саме цей екологічно брудний компонент використовується для виробництва аерозольної продукції. І саме він, на думку екологів, найбільше сприяє перетворенню озонового шару в решето. Таку гіпотезу Всесвітньої екологічної служби поділяє Світовий банк. Він, як альтернативу, фінансує виробництво із застосуванням пропан-бутану. Оснащення заводу новими технологіями відбувається у рамках відповідного проекту. Йдеться про поетапну ліквідацію шкідливих для озонового шару підприємств. До речі, Донецький хімічний завод - це далеко не єдиний у державі "озоновий стрілець". На допомогу Світового банку претендували ще кілька підприємств. Схоже, не останню роль у цьому рішенні відіграло те, що ДХЗ входить до спеціальної економічної зони і є територією пріоритетного розвитку.

Слід зазначити, що закордонні інвестори дарма свій хліб не їдять і дуже добре вивчили українських партнерів. Як "Отче наш" вони затямили: грошей українцям не можна давати ні в якому разі! Тому кошти підуть на рахунок однієї з іноземних фірм, яка стане переможцем у тендері і постачатиме відповідне обладнання донецьким хімікам. Уже сьогодні відомо, що серед претендентів на перемогу - чотири фірми з Великобританії, Італії та Швейцарії.
Павло Кущ. Донецьк.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також