В Украине вводится единый бланк лицензий на право ведения хозяйственной деятельности

20.11.2000, 18:00

Образец бланка и его описание утверждено постановлением правительства, которое принято во исполнение Закона Украины "О лицензировании определенных видов хозяйственной деятельности", вступившего в силу 22 октября текущего года. (укр.)

Єдиний зразок дасть змогу уникнути наявності в обігу ліцензій з однаковими номерами, виданими різними органами ліцензування за їхньою специфікою. Всього право видавати ліцензії на певні види господарської діяльності раніше прийнятою постановою Уряду надано 31 центральному органу виконавчої влади, а також облдержадміністраціям.

Слід нагадати, що згідно із Законом, в Україні підлягають ліцензуванню 60 видів господарської діяльності щодо виробництва продукції, торгівлі, надання послуг і виконання робіт. Окремо, за відповідними законами, ліцензуються банківська і зовнішньоекономічна діяльність, канали мовлення, сфери інтелектуальної власності, електроенергетики та використання ядерної енергії. Облдержадміністрації видаватимуть ліцензії на освітні послуги, централізоване водопостачання, будівельну та ремонтну діяльність, організацію та утримання тоталізаторів, гральних закладів. Однак, такі ліцензії чинні в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Згідно із Законом, ліцензія засвідчує право на зазначений вид діяльності протягом фіксованого терміну при дотриманні ліцензійних умов. Органи ліцензування вестимуть реєстри відомостей про ліцензованих суб'єктів підприємницької діяльності. Окрім господарських даних у них зазначатимуться й виявлені порушення ліцензійних умов, підстави анулювання ліцензій. Все це складатиме Єдиний ліцензійний реєстр, відкритий доступ до якого матимуть як державні органи, так і громадяни.

Запровадження єдиних бланків ліцензій дасть змогу також виявляти суб'єктів господарювання, що рекламують свою діяльність в засобах масової інформації, посилаючись на недійсні ліцензії або на видані в інших країнах СНД. Бланк з голограмою має необхідний захист від підробок і несанкціонованого тиражування. Витрати на виготовлення бланків будуть передбачені в спеціальному фонді Державного бюджету на 2001 рік в розмірі 10% надходжень від плати за видачу ліцензій. Замовлення на виготовлення бланків єдиного зразка здійснює Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва. Єдині бланки ліцензій вводитимуться протягом року. Діючі бланки ліцензій, згідно із Законом, заміняються безплатно.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також