Как сократить промышленные выбросы в атмосферу

03.11.2000, 16:42

2 ноября состоялось заседание Межведомственной комиссии по обеспечению выполнения Рамочной конвенции ООН об изменении климата, посвященное вопросам внедрения современных технологий, которые позволят значительно сократить выбросы парниковых газов. (укр.)

Як відомо, надмірні промислові викиди в атмосферу створюють "парниковий ефект", що загрожує зміною клімату на Землі. Щоб діяти разом із світовим співтовариством в справі захисту атмосфери, Україна ще 1992 року підписала Рамкову конвенцію ООН про зміну клімату. 182 країни-учасниці Конвенції зобов'язалися обмежити промислові викиди на рівні 1990 року. Проте у 1997 році ряд учасників Конвенції прийняли в Кіото (Японія) протокол, яким закликали розвинені країни до 2008-2012 років знизити ще на 5% промислові викиди порівняно з 1990 роком. При цьому визначаються права, обов'язки та жорсткі штрафні санкції. Переговори щодо механізму впровадження Кіотського протоколу мають відбутися на 6-й конференції сторін Рамкової конвенції, що почнеться 13 листопада в Гаазі (Нідерланди).

На засіданні Комісії було визначено позицію делегації України на цій конференції. Відзначалося, що в Україні значно знизилися промислові викиди в атмосферу. Адже ще 1990 року вона займала шосте місце в світі (після США, Китаю, Росії, Німеччини та Японії) за загальним обсягом викидів парникових газів. Тому нині наша країна надто зацікавлена в інвестиціях для спільних проектів запровадження екологічно чистих промислових технологій, особливо в енергетиці. Про конкретні інвестиційні проекти в цій сфері на засіданні повідомив радник регіональної місії Агентства з міжнародного розвитку США в Україні, Білорусі та Молдові Ден Томпсон.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також