Доход, который не надо декларировать

15.12.2000, 17:17

Согласно распоряжению Кабинета Министров Украины, граждане, которые имели на протяжении 2000 года доходы не по основному месту работы в размере, не превышающем три минимальные зарплаты (354 грн.), могут не подавать налоговую декларацию о совокупном доходе.

Відповідно до законодавства, громадяни зобов'язані до 1 березня наступного за звітним роком подавати до податкового органу за місцем проживання декларацію про суму сукупного доходу, отриманого як за основним, так і не основним місцем роботи. У той же час незахищені верстви населення мають незначні доходи у вигляді матеріальної допомоги, подарунків або виплат від благодійних фондів, разових допомог тощо. Витрати, пов'язані із оформленням декларацій за такі доходи, здебільшого перевищують самі доходи. У той же час, за неподання декларацій, податкові органи можуть накласти на названу категорію громадян штрафи від одного до п'яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Тому прийняте рішення розв'язує назване протиріччя.

Слід нагадати, що 1999 року діяла норма, якою дозволялося не декларувати доходи не за місцем основної роботи менше 12 неоподатковуваних мінімумів. Три чверті із 800 тисяч громадян, які отримали незначні доходи, скористалися цією нормою, що сприяло підвищенню довіри населення до держави.

Новий рівень недекларованих доходів визначено у зв'язку з тим, що у 2000 році рівень мінімальної заробітної плати підвищено до 118 грн.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також