Пенсионный эксперимент расширяет географию

16.12.2000, 10:44

В соответствии с утвержденным Кабинетом Министров Украины положением, эксперимент по назначению пенсий только Пенсионным фондом, который проводился во Львовской области, в 2001 году будет проведен и в Автономной Республике Крым, Днепропетровской, Донецкой, Закарпатской, Киевской, Николаевской, Полтавской, Харьковской, Хмельницкой областях и г. Киеве. (укр.)

Створення єдиного органу з питань призначення, виплати пенсій та контролю за надходженням збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є одним з найважливіших елементів пенсійної реформи. Це підтверджує успішний хід такого експерименту у Львівській області, де значно покращилися виплати зарплат і пенсій. Прийнятою постановою визначено механізм взаємодії між органами праці, соціального захисту та Пенсійного фонду на час проведення експерименту в областях. Йдеться про надання Пенсійному фонду працівників, приміщень та матеріально-технічної бази, необхідних для призначення, виплат пенсій, ведення персоніфікованого обліку.

Важливою базою для проведення експерименту є впроваджена у всіх 732 районних відділах Пенсійного фонду система персоніфікованого обліку зборів на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Як показує практика, персоніфікація пенсійних зборів впливає найперше на дисципліну виплати заробітної плати. Адже працівники зацікавлені у тому, щоб на їх персоніфікованих рахунках фіксувалися реальні зароблені суми, що важливо для призначення пенсії. Отже, вони будуть самі врегульовувати відносини з роботодавцями щодо наведення порядку у такій звітності.

Варто нагадати, що затверджений бюджет Пенсійного фонду України на 2001 рік складає 16 млрд. 452 млн. 277 тис. гривень, що більш ніж на 2 млрд. гривень перевищує бюджет поточного року. Сума його доходів забезпечить своєчасну й повну виплату пенсій та грошової допомоги, недопущення заборгованості.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також