Есть ли лишние деньги - вопрос дискуссионный

23.12.2000, 11:04

Президент Украины поручил Премьер-министру направить излишек средств из специальных фондов бюджетных средств и организаций на погашение долгов по заработной плате и социальным выплатам. (укр.)

Аналізуючи істотне скорочення бюджетних надходжень у грудні, урядовці помітили стрімке розбухання так званих позабюджетних спецфондів, які формуються за рахунок платних послуг і пожертв. За 10 місяців вони зросли більш як удвічі. І одразу згадали про те, що в період грошової мобілізації для погашення боргів у зарплатах і пенсіях Кабінет Міністрів уже зобов'язував бюджетні установи виділити гроші. Але, схоже, не послухали.

Як повідомили із прес-служби глави держави, на рахунках Міністерства освіти та науки "надлишок" грошей сягнув 124 мільйонів гривень, тоді як воно заборгувало своїм працівникам 84 мільйони.

І не дивно. На комерційних факультетах деяких вузів багатьох студентів тримають не так за знання, як за гроші для спецфондів. Чимало батьків сьогодні спроможні викласти за навчання сина або доньки кругленьку суму в твердій валюті одразу за п'ять років навчання. Але, судячи зі статистики на грудень, зайвих грошей все одно бракує.

Цього не заперечують і в Міністерстві освіти та науки. Там - своя правда.

Мовляв, про які зайві гроші мова, коли перерахування від казначейства приходять із запізненням, а ми ледь покриваємо витрати на зарплату, капітальні та поточні ремонти, електроенергію і таке інше! Якщо через холод в окремих регіонах діти сидять на уроках в рукавичках. Навіть міністерство влітку сиділо без води. А відкрити депозитний рахунок, щоб сплатити своїм працівникам вчасно заробітну плату, мовляв, ми не можемо, бо неприбуткова організація...

І справді - неприбуткова.

Дискусія (є зайві гроші чи їх немає?) відбувається на емоціях уже не перший рік. Вона вже стала всенародною, хоча й залишається безплідною. Бо те, що увесь світ розуміє під комерційною діяльністю, ми й досі видаємо за платні послуги неприбуткових організацій. Вони стають прибутковими там, де зарплата лікарів вищої категорії або педагогів з ученим ступенем мало чим відрізняється від зарплат прибиральниць. Саме там, звідки, власне, й беруть витоки рятівні для малооплачуваних фахівців і халявні для начальства спецфонди.

Звісно, міністерства не різатимуть курку, яка несе золоті яйця.
Сергій Влад.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також