"Проминь" прокладывает путь в космосе и под землей

23.12.2000, 15:23

Созданное на базе государственных конструкторского бюро "Проминь" и завода "Сатурн" научно-техническое предприятие "Проминь" существует всего несколько месяцев, однако уже теперь можно говорить о его огромных перспективах. (укр.)

Йдеться про конкурентоспроможність його продукції на світовому ринку. Насамперед це стосується підрозділу, що виготовляє антени для супутникового зв'язку, телебачення, інформаційних систем. Асортимент їх - найширший, від побутової антени за п'ятдесят п'ять гривень до гіганта на спецзамовлення діаметром понад тридцять метрів і вартістю до мільйона доларів. Основними замовниками наразі виступають Національне космічне агентство, "Укрсат", "Банком-сервіс" та силові структури.

Водночас "Промінь" розпочав плідну роботу на експорт. Виготовлено по кілька антен для Казахстану, Росії, Білорусі, розробляються антенні системи діаметром від 1,2 до 2,4 метра для американських партнерів, відтак є всі підстави для подальшого розширення мережі зарубіжних покупців унаслідок успішної участі у міжнародній виставці "Експо-2000" в Ганновері. На думку генерального директора підприємства Володимира Сиротюка, хороші перспективи має "Промінь" також у зв'язку із освоєнням продукції, що працюватиме у діапазонах, масове освоєння яких тільки починають на навколоземній орбіті.

Ще два перспективних напрями роботи науково-технічного підприємства пов'язано вже із суто земними, зокрема "підземними" галузями народного господарства. Тернопільські спеціалісти, наприклад, знайшли можливість вписатися у нішу нафтогазовидобувного комплексу, для якого зараз виготовляють та ремонтують понад два десятки найменувань вузлів та механізмів. Фахівці "Променя" при цьому зуміли використати тотожність конструкції антени та нафтової "качалки" - пристрою, що піднімає чорне золото з надрів на поверхню. Обіцяє прибутки і новинка "Променя" для деревообробної промисловості. Стрічкова пилорама унікальної поки що для України конструкції дозволяє філігранно розрізати деревину на дошки товщиною менше одного сантиметра.
Світлана Мичко. Тернопіль.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також