Об условиях лицензирования хозяйственной деятельности

04.12.2000, 13:28

Постановлением Кабинета Министров, принятым во исполнение Закона Украины "О лицензировании определенных видов хозяйственной деятельности", определены сроки действия лицензий и плата за их выдачу. (укр.)

Постановою Уряду визначено, що підприємницькі ліцензії в Україні матимуть 3-річний термін дії. За видачу їх центральним органом ліцензування справляється плата у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, місцевим органом - 15 мінімумів (один неоподатковуваний мінімум - 17 грн.). Виключенням є 10-річний термін дії ліцензій на надання послуг радіозв'язку (з використанням радіочастот), 15 років - телефонного зв'язку (крім відомчих об'єктів) та 5 років - з технічного обслуговування мереж теле-, радіо- і проводового мовлення в межах промислової експлуатації. Враховуючи особливості виробництва та торгівлі спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами, термін дії ліцензій для таких видів діяльності визначено у 3 роки. Плата за видачу ліцензій зараховується до державного бюджету.

Названа постанова є одним з необхідних нормативно-правових актів, прийнятих Урядом на виконання Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", який набув чинності з 22 жовтня ц.р. Зокрема, раніше було визначено перелік центральних і місцевих органів виконавчої влади, яким надано право видавати ліцензії на певні види господарської діяльності. Згідно із Законом, в Україні підлягають ліцензуванню 60 видів господарської діяльності щодо виробництва продукції, торгівлі, надання послуг і виконання робіт. Окремо, за відповідними законами, ліцензуються банківська і зовнішньоекономічна діяльність, канали мовлення, сфери інтелектуальної власності, електроенергетики та використання ядерної енергії.

Облдержадміністрації видаватимуть ліцензії на освітні послуги, централізоване водопостачання, будівельну та ремонтну діяльність, організацію та утримання тоталізаторів, гральних закладів. Однак, такі ліцензії чинні в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Урядом також запроваджені єдині бланки ліцензій, що дасть змогу виявляти суб'єктів господарювання, що рекламують свою діяльність в засобах масової інформації, посилаючись на недійсні ліцензії або на видані в інших країнах СНД. Визначено також механізм формування Єдиного ліцензійного реєстру. У ньому окрім господарських даних зазначатимуться й виявлені порушення ліцензійних умов, підстави анулювання ліцензій. Відкритий доступ до реєстру матимуть, як державні органи, так і громадяни.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також