Союз ректоров готов к сотрудничеству

05.12.2000, 16:15

Союз ректоров высших учебных заведений Украины подписал соглашение о сотрудничестве с Украинским союзом промышленников и предпринимателей и Фондом интеллектуального сотрудничества "Украина - XXI век". (укр.)

Щодо першої угоди вирішено, що Спілка і Союз використовуватимуть свої наявні можливості та ресурси для забезпечення підприємств, установ, організацій висококваліфікованими кадрами, здатними успішно працювати на рівні міжнародних стандартів і розвивати конкурентоздатність української наукової думки, та здійснюватимуть необхідне співробітництво з цих питань.

- Мені здається, що підписання цієї угоди про співробітництво, яка, до речі, була ініційована президентом Українського союзу Анатолієм Кінахом, містить усе те, що нам сьогодні необхідне, - зазначив президент Спілки ректорів Віктор Скопенко.

А містить угода, зокрема, такі напрямки, за якими здійснюватиметься співробітництво: взаємні консультації з питань підготовки кадрів; проведення наукових досліджень з актуальних проблем розвитку підприємницької діяльності; використання науково-дослідницького потенціалу в галузі впровадження новітніх технологій та їхнього практичного застосування, створення й реалізація освітніх програм, що відповідають вимогам сучасного розвитку підприємства, нових досягнень науки та новітніх технологій; організація проходження виробничої та переддипломної практики студентів вузів Спілки та сприяння їхньому працевлаштуванню тощо.

Президент Фонду "Україна - ХХІ століття", народний депутат України Богдан Губський представив ректорам вищих навчальних закладів України проект Всеукраїнської універсіади "Інтелектуал ХХІ століття", яка входить до комплексної інтелектуальної програми "Шлях у майбутнє". За його словами, універсіада організовується з метою виявлення обдарованої молоді і надання їй грантової підтримки для здобуття вищої освіти у провідних вузах за спеціальностями, які визначають розвиток новітніх технологій України і примноження інтелектуального потенціалу суспільства. Згідно з цим проектом Спілці ректорів відводиться роль підготовки пропозицій щодо вузів, кількості місць для абітурієнтів-переможців універсіади, які зараховуватимуться без екзаменів. А Міністерство освіти та науки України здійснюватиме систему попереднього відбору здібних учнів шкіл і подаватиме на затвердження.

І хоч нове починання було схвалене загалом, воно викликало чимало питань у ректорів і присутнього на засіданні Міністра науки та освіти Василя Кременя. Скажімо, Фонд виділяє 100 грантів для переможців універсіади, а де гарантія, що він упродовж всіх п'яти років не припинить свого існування і оплачуватиме їхнє навчання? Або ж: якщо це обдаровані діти, до того ж переможці олімпіад, то чому вони не можуть навчатися за бюджетні кошти? І чи не краще, якщо грант вони отримуватимуть для свого нормального існування? Слово, спільній робочій групі ще належить відпрацювати деякі моменти проекту. Але нинішні випускники вже можуть готуватися до участі у Всеукраїнській універсіаді "Інтелектуал ХХІ століття" з базових дисциплін.
Людмила Зінковська.
Инф. газеты "Молодь України".

Читайте також