В новый финансовый год Украина войдет в хорошей форме

05.12.2000, 11:02

В ходе состоявшейся встречи Премьер-министр Украины ознакомил руководителя Центрального банка Франции Жана Клода Трише с тенденцией развития экономики Украины за текущий год, в частности в сфере бюджета, финансовой и банковской систем. (укр.)

В.Ющенко відзначив, що номінальна девальвація гривні за поточний рік становила всього 4,2%, тоді як за весь минулий рік вона сягнула 30%. Протягом останніх місяців триває реальна девальвація гривні на 7%. Кредитні вкладення в економіку країни зросли цього року на 53%, або майже на 7 млрд. грн. при регулярному зниженні процентної ставки в банках. Зростають також і вклади населення: з 4,3 млрд. грн. вони збільшилися до 6,3 млрд. грн., або на 43%. На початок грудня вже було виконано місцеві бюджети, заплановані на весь рік на 118%.

Окремо обговорювалося питання співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями. Прем'єр-міністр України поінформував гостя, що 19 грудня у Вашингтоні мають відбутися засідання Ради директорів Міжнародного валютного фонду з питань відновлення співпраці України з цією організацією. Він висловив сподівання на позитивне вирішення цієї проблеми, оскільки не залишилося великих або невирішених питань між Україною та Фондом. При цьому Віктор Ющенко наголосив, що затвердження бюджету в парламенті відіграватиме ключове значення для відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Він також зазначив, що практично відновлено програми співпраці з Світовим банком та Європейським банком реконструкції і розвитку. На 7 грудня цього року заплановано розгляд Радою директорів ЄБРР питання про кредитування добудови атомних блоків на Рівненський та Хмельницькій АЕС. Отже, в найближчі три тижні вдасться врегулювати більшість питань, пов'язаних з міжнародними фінансовими організаціями.

Вражаючими назвав досягнуті Україною цього року в галузі економіки та соціальної політики керуючий Центральним банком Франції Жан Клод Тріше. Він зазначив, що статистика та аналіз тенденцій в економіці переконливо свідчать щодо перелому у розвитку України. Жан Клод Тріше обіцяв сприяти у відновлені співпраці України з МВФ, хоча і відзначив, що за його інформацією нерозв'язаних концептуальних проблем між Україною і Фондом не залишилося, адже досягнуті порозуміння з усіх ключових питань. Детально обговорювалося також питання притоку іноземних інвестицій в Україну, оскільки мета перебування Керуючого Центрального банку Франції якраз і пов'язана з проведенням Українсько-Французького семінару з цієї проблематики спільно з Національним банком України.

В ході бесіди обговорено також питання проведення приватизації, яка має відігравати провідну роль у залученні іноземних інвесторів. При цьому наголошувалося на важливості дотримання прозорої приватизації у грошових формах за участю стратегічних промислових інвесторів. Саме це гарантуватиме приплив в Україну значних інвестиційних коштів і прихід на наш ринок стратегічних інвесторів із західних держав.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також