Реконструкция Одесского аэропорта начнется в конце нынешнего года

30.03.2000, 11:49

В ходе переговоров в Вене (Австрия) группа одесских специалистов достигла договоренности с местной фирмой "Консалтинг Аэропорт Вена" о совместном выполнении проекта по реконструкции Одесского аэропорта. (укр.)

Розмови щодо реконструкції Одеського аеропорту, схоже, зрушили з мертвої" точки. Щойно зі столиці Австрії повернулася група одеських фахівців, які спільно з тамтешньою фірмою "Консалтінг аеропорт Вена" уточнили деякі пункти техніко-економічної документації нового проекту реконструкції. Інформуючи про це журналістів, міський голова Руслан Боделан зазначив, що реконструкція аеропорту, ймовірно, розпочнеться вже наприкінці поточного року.

Одеський аеропорт уже давно не відповідає міжнародним вимогам: наявні потужності дозволяють щороку обслуговувати лише мільйон пасажирів. Новим проектом реконструкції передбачено збільшити пасажиропотоки до 25 мільйонів. На першому етапі планується "наростити" злітно-посадочну смугу на 30 сантиметрів та розширити її на 8 метрів, що відповідатиме міжнародним стандартам польотів вищого класу. Аби не припинити повітряне сполучення, для перевезення пасижирів буде задіяно лиманський військовий аеродром, можливості якого дозволяють приймати літаки усіх типів. Про європейський клас обслуговування пасижирам доведеться забути на три місяці (саме стільки часу відведено на реконструкцію злітно-посадочної смуги) - митний та прикордонний контроль здійснюватиметься в Одеському аеропорту, звідки пасажирів доставлятимуть у Лиманське спецавтобусом.

На другому етапі розпочнеться спорудження нового терміналу та подовження смуги на 800 метрів. Загальна вартість проведеного комплексу робіт становитиме 90 мільйонів доларів США. Сума велика, але, за словами Руслана Боделана, будівництво нового аеропорту обійшлося б значно дорожче. До того ж витрати швидко себе окуплять. Наступного тижня до Одеси прибудуть представники німецьких і швейцарських банків, які дали попередню згоду фінансувати реконструкцію. "Ми ставимо завдання створити на базі одеського аеропорту відкрите або закрите акціонерне товариство, - додав міський голова, - до складу якого увійдуть безпосередньо міськвикоком - власник аеропорту, а також фірми, які інвестуватимуть його реконструкцію". Людмила ГЛУШКОВЕЦЬКА. Инф. газеты "Україна молода"

Читайте також