Немецкий оркестр покоряет сердца украинцев

22.04.2000, 16:26

В Киеве, в Колонном зале Национальной филармонии стартовал украинский тур хора и оркестра Людвигсбургского фестиваля.

Учора розпочався український тур хору і оркестру Людвігсбурзького фестивалю. Стартував він у Києві, в Колонному залі Національної філармонії. Сьогодні німці виступають в Одесі, завтра - у Харкові, у понеділок - у Львові. У програмі концертів - "Німецький Реквієм" Йоганнеса Брамса. Відомо, що композитор обдумував план свого твору понад десять (!) років (сучасні автори музики, звісно ж, обмежуються значно скомнішим терміном). Спочатку планувалися три частини кантати, у 1868 році Брамс закінчив її на сім частин. "Німецький реквієм", переконані музикознавці, за своїм художнім рівнем не поступається аналогічним творам Берліоза та Верді, проте дуже від них відрізняється. Композитор відмовився від канонічного латинського тексту заупокійної меси, замінивши його німецьким. Але справа не тільки в тексті, різниця глибша - в новому трактуванні реквієму. Брамс не змальовує жахів "страшного суду", не звертається з проханням про спокій для померлих - він знаходить слова ласки і тепла, які йдуть від серця до серця, для тих, хто втратив близьких.

Що ж до виконавця, то оркестр Людвігсбурзького фестивалю був створений у 1975 році, коли Вольфганг Гьонненвайн зібрав артистів провідних баденвюртемберзьких оркестрів, професорів і випускників вищих музичних шкіл, щоб зробити якість і безперервність фестивальних концертів найбільш тривалими.

Гастролі цього колективу в Україні стали можливими завдяки Німецько- українському форуму, що діє вже другий рік і угоду про утворення якого підписали свого часу міністр закордонних справ Борис Тарасюк та його німецький колега пан Фішер. До слова, симфонічний оркестр Національної філармонії під управлінням Миколи Дядюри буквально днями повернувся з гастролей по Німеччині. Людмила Олтаржевська. Инф. газеты "Україна молода"

Читайте також