Фиеста - слово испанское

18.05.2000, 11:19

24 мая в Париже состоится финал Лиги Чемпионов по футболу, в котором встретятся две испанские команды - мадридский "Реал" и "Валенсия". (укр.)

24 травня Париж танцюватиме якщо не іспанське фламенко, то принаймні, відомішу попсову "Макарену". Фінал Ліги чемпіонів, що відбудеться в столиці Франції, став суто іспанською забавкою - мадридський "Реал" гратиме з "Валенсією".

Успіх двох іспанських команд унікальний в кожному окремому випадку. Мадридський "Реал", розбовтаний після звільнення тренера Джона Тошака внутрішньокомандними конфліктами і зганьблений привселюдною інформацією про його банкрутство, постав з попелу, як Фенікс. На пік польоту цей фантасмогоричний птах вийшов через впевнену перемогу над минулорічним володарем Кубка чемпіонів - клубом "Манчестер Юнайтед". Торішнього фіналіста Ліги, мюнхенську "Баварію", "королівський клуб" переграв уже "на автоматі". Феєричний футбольний карнавал "Реалу" без надмірних зусиль залишив за бортом фіналу дисципліновану машину німців.

Ще фантастичнішим виглядає успіх "Валенсії". В першому матчі з римським "Лаціо" безшабашна гра іспанців лякала. В другому - бентежила. В півфінальних поєдинках проти іспанської ж "Барселони" Клаудіо Лопес і компанія вже викликали захоплення. Валенсійці показали "футбол, який ми любимо". Легкий, часом легковажний, але результативний.

Говорити про закономірність іспанських мотивів на футбольних частотах Європи ще зарано. Хоча для цього є всі передумови. Фінансові гіганти Англії та Італії склали зброю ще на чвертьфінальному етапі змагань. З'ясувалося, що тотальна купівля "всіх найкращих" - ще не гарант створення класної команди. У порівнянні з бюджетами того самого "Лаціо" чи "Челсі" грошова база мадридського "Реала" виглядає не надто великою. На перший план вийшло таке підзабуте поняття, як командний дух. Показовим стало тимчасове відлучення від футболу в "Реалі" француза Ніколя Анелька. Отримавши урок, вередлива зірка нарешті припинила мутити воду і зайнялася "роботою за фахом" - забиванням голів. Відчути плоди "командного виховання" Анелька в найважливіші моменти встигли голкіпери "Манчестера" і "Баварії".

24 травня стане святом справжнього футболу, символом перемоги мрії над перспективою. "Валенсія", яку наступного сезону монстри європейського футболу розберуть на запчастини (Лопес, наприклад, переходить до "Лаціо"), доводитиме невипадковість своїх зазіхань на європейську першість. "Реал", що провалив національний чемпіонат, продовжуватиме струшувати попіл зі своїх крил. А вся Європа, нервово вглядаючись у екрани телевізорів, міркуватиме над закономірностями успіху іспанських команд. Василь Самохвалов. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також