"Короли" и "капуста"

30.05.2000, 15:46

Банкротство мадридского "Реала" - достаточно реальная вещь. Поэтому победа в Лиге чемпионов для королевского клуба была не только делом чести, но но и в некоторой степени решением финансовых проблем. (укр.)

Перед фінальним матчем Ліги чемпіонів всі футболісти мадридського "Реала" пройшли "накачку" на килимі у керівництва клубу. Цей, м'яко кажучи, нетрадиційний для капіталістичних країн спосіб налаштовувати гравців на перемогу був обумовлений крайньою необхідністю перемагати. У разі поразки "Реал" залишався б наступного сезону без Ліги чемпіонів, втрачаючи при цьому близько третини закладеного бюджету.

Кажучи відверто, "Реал" - банкрут. Навіть після перемоги у Лізі його борги дорівнюють майже 110 мільйонам доларів. Утім, причин для паніки немає. За словами президента мадридців Лоренцо Санса, до 2003 року "Реал" матиме прибуток понад 200 мільйонів на рік.

Заяви Санса не слід розцінювати як порожню браваду. 1995 року, коли він обійняв посаду президента, над командою висіла загроза повного розпродажу. Спочатку Санс переконав кредиторів трохи почекати. А потім взявся за докорінну фінансову реконструкцію "королівського клубу". Тепер це приносить свої плоди. Наприклад, нинішнього року лише командних футболок було продано понад 90 тисяч штук. Коментуючи гру "Реала" у фіналі, Санс не забув зауважити, що команда грала у незвичних, чорних футболках для того, аби й ця форма стала "ходовим товаром". Бізнес є бізнес.

Одразу після фінального матчу з "Валенсією" банківський рахунок мадридців поповнився 32 мільйонами доларів. Хоча з більшою частиною цих грошей господарям "реалістів" таки доведеться розстатися. Адже кожен футболіст одержить по 330 тисяч доларів призових. Загалом, гравці "Реала" - тема для окремої історії. Відомо, що тепер Санс нізащо не хоче продавати Ніколя Анелька, хоча кілька місяців тому скаути "королівського клубу" активно шукали шляхи сплавити цього вередливого француза кудись подалі. Набравши більш-менш нормальну форму, чорношкірий нападник у вирішальну мить продемонстрував свій потенціал. Також відомо, що наступного року на титул найкращого гравця претендуватиме Рауль. Перед очима уболівальників ще довго стоятиме його останній гол у ворота "Валенсії", коли "золотий хлопчик" пробіг три чверті поля. Зараз мало хто згадує, що Рауля випадково витягнули в "основу" з третьої команди "Реала". Так само несподівано зійшла зірка воротаря Ікера Касильяса, який став у рамку через травми основних голкіперів. Нині ж усілякі Ілгнери вперто "маринують банку". Йєрро, Редондо, Роберто Карлос - писати про кожного просто не вистачить місця.

У нове тисячоріччя "Реал" вступить найкращою командою Європи. Навряд чи хтось найближчим часом зможе довести кількість виграних Кубків європейських чемпіонів до восьми - з кожним роком конкуренція у футболі зростає. "Королівський клуб" продовжує виправдовувати своє горде звання, впевнено крокуючи у двадцять перше століття. Василь Самохвалов. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також