"Милан" Шевченко не продаст

23.05.2000, 17:30

Лучший бомбардир закончившегося недавно чемпионата Италии по футболу Андрей Шевченко продлил контракт с "Миланом" до июня 2005 года. (укр.)

Шевченко не має ціни, тому що він не продається, заявив віце-президент "Мілана" Адріано Галіані по закінченні чемпіонату Італії, в якому українець забив 24 м'ячі. Коментуючи чутки про можливі спроби інших західних клубів перекупити "український діамант", він сказав: "Попри те, що Шевченко став кращим бомбардиром, ще жоден європейський клуб не звертався, щоб запитати, скільки він коштує". На думку віце-президента італійського клубу, це означає, що бажаючі або бояться астрономічної суми за українського форварда, або не вірять, що його продадуть. Друге відповідає дійсності.

Рік тому італійська преса писала: "До нас їде Роналдо зі Сходу". По закінченні цього сезону фанати "Мілана" визнали Шевченко своїм кумиром, а словосполучення "гарний хлопець" вимовляють українською майже без акценту. Хоч, кажуть, керівництво клубу застерігає своїх прихильників від надмірної ейфорії з приводу гри Шевченка.

Раніше про Україну в Італії писали доволі рідко. На жаль, здебільшого це стосувалося Чорнобильської трагедії. Тепер Україна асоціюється на Апеннінах передовсім з успіхами нашої футбольної зірки. Та й хіба могло бути по-іншому? Кореспондент російської газети "Спорт-экспресс" коментуючи підсумки сезону в Італії і те, що Андрій став кращим голеадором, написав: "Шевченко прославив свою країну на Апеннінах, чим може пишатися. Однаково як і його співвітчизники можуть пишатися ним. Хіба таке можна виміряти лише голами й очками?"

Справді, до появи Шевченка в Італії були невисокої думки про пострадянський футбол, незважаючи на окремі успіхи Дмитра Алєничева у минулому та Ігоря Коливанова нині. Шевченко спростував ці думки. Тепер не лише Італія, а й весь Захід дивитимуться на наш футбол іншими очима.

Вперше за кордон дванадцятирічний Андрій потрапив саме до цієї країни. Дитячу футбольну команду запросили на два турніри до маленького містечка Агрополі поблизу Неаполя. Відтоді хлопець частенько навідувався до Італії, тому освоїтися у Мілані було нескладно. А тепер його остаточно прийняв зірковий "Мілан".

З усіх легіонерів серії А лише великому Мішелю Платіні вдалося за останні сорок років стати кращим бомбардиром у дебютний сезон гри в серії "А" - у 1982-1983 роках. Наприкінці дев'яностих Роналдо з двадцятьма п'ятьма голами за "Інтер" міг повторити успіх француза, однак сьогоднішній партнер Шевченка по атаці Олівер Бірхофф забив у складі "Удінезе" на два м'ячі більше. Те, чого Ван Бастен, Роналдо, Батистута, Бірхофф не змогли зробити з першої спроби, зробив наш Андрій Шевченко.

За словами віце-президента "Мілана", Шевченко міг би забити й більше, якби раціональніше використовував голеві моменти. Але, з другого боку, зазначив він, якщо ці моменти є, значить, є й резерви для удосконалення гри.

P.S. Як нам стало відомо, A. Шевченко продовжив контракт зі своїм клубом до 30 червня 2005 року. A напередодні у товариській зустрічі він знову забив гол. Оксана Головко. Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також