Пляжный волейбол в Гидропарке

25.05.2000, 11:23

На территории киевского Гидропарка завершился первый этап чемпионата Украины по пляжному волейболу. Победителями стали столичные команды. (укр.)

Перший етап чемпіонату України з пляжного волейболу завершився минулих вихідних на території київського Гідропарку. В ньому взяли участь 11 жіночих та 29 чоловічих команд. Призовий фонд становив 6 тисяч гривень. Разом з традиційно сильними парами з Києва, Харкова, Одеси і Запоріжжя власні сили спробували спортсмени з Донецька, Миколаєва, Рівного, Сум, Івано-Франківська, Кременчука та інших міст. Переможцями етапу-відкриття стали столичні команди "Медик-1" у складі Віталія Стадникова та Євгена Мороза, а серед жінок - пара Пилипчак-Поліщук (МНТУ). До речі, чоловічий дует минулого року показав поки найкращий результат для України - на трьох турнірах чемпіонату Європи в Австрії, Греції та Італії команда стабільно займала 13 місце у рейтингу. Наступні тури чемпіонату серед чоловіків відбудуться у Запоріжжі та Ужгороді, фінальні поєдинки пройдуть у Дніпропетровську. Другий етап змагань серед жінок прийматиме Запоріжжя, а фінал - Іллічівськ.

А тепер дещо з історії розвитку в Україні цього виду спорту. Пляжний волейбол з'явився у нас зовсім недавно. Першовідкривачами його стали Ігор Олефір та Юрій Павлов. Узявши участь у чемпіонаті Європи 1996 року, що проходив у Відні, волейболісти привезли звідти правила гри та місце у двадцятці кращих серед 70 учасників. Відтоді розпочалася історія українського пляжного волейболу - щороку федерація волейболу України проводить чемпіонат та розіграш Кубка України.

Зі слів Ігоря Олефіра, тренера збірної України, у жовтні буде створена професійна ліга пляжного волейболу. Для тренувань упродовж року будуються спеціальні зали з піском, відкриваються спортивні школи, тобто зароджується інфраструктура для майбутніх досягнень. Для початку це добре, однак, щоб отримати високі результати на міжнародній арені, потрібні спонсори, які поки що не проявили активності.

Президент Асоціації пляжного волейболу України Іван Тищенко повідомив, що чоловічі дуети з Києва, Одеси та Запоріжжя беруть участь у чемпіонаті Європи, який цього тижня проходить у голландському місті Алмере. "Українські спортсмени мають потенціал, щоб увійти в десятку найсильніших команд Європи. Однак для цього необхідна професійна підготовка на основі закордонного досвіду", - зазначив президент федерації. Хотілося б додати, - і чималі кошти, яких з голого ентузіазму не дістанеш. Слава Шумик. Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також