"Атлантиду" спасут экологи?

01.08.2000, 12:36

Неконтролируемый поток любопытных туристов наносит серьезный вред уникальной пещере "Атлантида", которая является украшением Хмельницкой области и памятником природы государственного значения. (укр.)

Відкрили її понад тридцять років поблизу села Завалля Кам'янець- Подільського району київські спелеологи. Загальна протяжність ходів цієї унікальної печери становить 2525 метрів, а розташована вона у старому покинутому гіпсовому кар'єрі, що підноситься над річкою Збруч.

"Атлантида" стала місцем справжнього паломництва загонів туристів, вчених, допитливих і, звісно, любителів гострих відчуттів, яких ніколи не бракувало. Тим паче, що вхід до пам'ятки напрочуд легкодоступний. Це невеликий отвір у гіпсовій стіні, який трансформується в передвходову галерею і закінчується вузьким довгим лазом глиняного пласту. А далі вже відкривається фантастичне природне царство.

На жаль, масовий неконтрольований наплив людей із розбиттям базових таборів і гульбищами біля печери призвів до небажаних наслідків. Зокрема, майже повністю знищено трав'яний покрив і зелені насадження над її поверхнею. Остання, позбувшись природного захисту, стала протікати. Після рясних літніх дощів вода сягає нижніх шарів грунту. До того ж глиняний пласт, що слугує єдиним входом у печеру, став рухомим і будь-якої миті може привалити відвідувачів.

Зрозуміло, що "Атлантида" потребує невідкладної допомоги. Проте солідних коштів з бюджету на її підтримання у первісному вигляді чекати марно. Вся надія, так би мовити, на громадськість. Отож долею печери пройнялося Подільське екологічне товариство, розробивши проект порятунку "Атлантиди". Активісти цієї організації ставлять за мету "підлікувати" унікальну пам'ятку природи та забезпечити її раціональне використання, зберігши таким чином печеру для прийдешніх поколінь. Необхідні роботи на об'єкті вже розпочалися. Микола Чернега. Хмельницька область. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також