$1000 можно и не декларировать

12.08.2000, 13:27

Нацбанк Украины утвердил постановлением новую инструкцию "О перемещении валюты Украины, иностранной валюты, банковских металлов, платежных документов, других банковских документов и платежных карточек через таможенную границу Украины", которая будет действовать с 1 октября 2000 года. (укр.)

Згідно з цією інструкцією, фізичні особи можуть вивозити за межі України без письмового декларування готівкою і (або) чеками до тисячі доларів (або еквівалент в іншій іноземній валюті за офіційним курсом НБУ на день перетину кордону). Крім цього, дозволено вивозити з України за умови усного декларування банківські платіжні картки. Обов'язковому декларуванню під час вивезення з України підлягають кошти від тисячі до п'яти тисяч доларів. Для вивезення валюти понад 5000 доларів уже потрібна індивідуальна ліцензія НБУ.

Крім того, постанова регулює порядок переміщення готівкової іноземної валюти через кордон для юридичних осіб, а також порядок переміщення через кордон національної валюти України. Отже, одна фізична особа може перевозити через кордон без декларування готівкову валюту в сумі 1000 доларів і 500 тисяч російських рублів. Крім цього, громадяни, які виїжджають за кордон у туристичну або приватну поїздку, можуть вивозити іноземну валюту, зняту з власного рахунку в сумі 4 тисячі доларів, а також дорожні чеки та інші платіжні документи в сумі до 5 тисяч доларів. Громадяни, які від'їжджають за кордон у відрядження на термін до 30 днів, можуть вивозити готівкову іноземну валюту в розрахунку до 300 доларів на добу, але загальна сума не може перевищувати 9 тисяч доларів. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також