Ручной мяч пошел по рукам

17.08.2000, 15:21

Сегодня, 17 августа, стартует чемпионат Украины в высшей лиге мужского гандбола. (укр.)

Без проблем підійшов до нового сезону "Запоріжтрансформатор". Останній навчально-тренувальний збір підопічні Владислава Циганка провели у Німеччині. Український чемпіон зберіг і склад, і жадобу до перемог (у 13 поєдинках із грандами бундесліги ЗТР програв лише двічі). Є в складі запоріжців і новачки: із донецького "Шахтаря" перейшов Сергій Білаш (гравець "молодіжки", учасник недавнього чемпіонату світу); не виключено, що в першій грі на майданчику спорткомплексу "Юність" з'являться і двоє легіонерів (у тому числі напівсередній із мінського СКА.

Цьогорічна першість України проходитиме за оновленою схемою. Попервах 10 команд у два кола (перший тур відбудеться у Запоріжжі) визначать шість кращих, які на другому етапі і поведуть основну боротьбу за медалі. Квартет невдах сперечатимуться за збереження прописки у вищій лізі. У жовтні команди включаться до першого розіграшу Кубка України.

Чемпіонат серед жіночих команд розпочнеться пізніше, тож запорізький "Мотор" у своїх намірах реваншуватися награє зв'язки оновленого до невпізнання колективу за кордоном. Втрати екс-чемпіона відчутні: до Чехії подалася Лариса Заспа, до Хорватії - Лілія Столпакова; завершила кар'єру Оксана Райхель. Під сумнівом виступи ще кількох гандболісток. Хоча і поповнення "Мотора" досить пристойне: із краснодарської "Кубані" прийшла Тетяна Дядечко, зі "Спартака" (Київ) - Олена Цигиця, із ужгородських "Карпат" - Ірина Чернова. Придбання ж "номер один" - Марина Абрамова, котра повернулася із Македонії.

На гандбольних майданчиках Європи запоріжанки продемонстрували майстерну гру, здолавши таких грандів, як угорський "Дунафр" (причому двічі поспіль), братиславський "Інтер", а також клуби Дебрецена, Дунайвароша, Будапешта. Наприкінці серпня "Мотор" зазвичай прийматиме сильних спаринг-партнерів у суперечці за традиційний для міжсезоння Кубок Дніпра (запрошено волгоградську "Акву", краснодарську "Кубань", збірну Казахстану і кілька клубів із Югославії і Словаччини).

Проведеним у штаб-квартирі ЄГФ (Відень) жеребкуванням визначено суперників більшості наших команд. У Лізі чемпіонів ЗТР, очевидно, познущається над клубом "Іздівац" (Боснія). Боснійський клуб випав у суперники й жіночому "Спартаку" (7 чи 8 жовтня киянки прийматимуть "Інтерінвест" удома, за тиждень - виїзна гра-відповідь).

Шлях до Кубка кубків запорізькому "Мотору" намагатиметься перейти польський МКС "Вітарал". З другого етапу підключаться до розіграшу кубка ЄГФ "Шахтар" - на донеччан "виходить" переможець поєдинку між командами "Борац" (Боснія) та "Ініта" (Бельгія), а також броварський "Транспортник" (суперника наших дівчат ще не визначено, як і пари "Борау" (Боснія) - "Ініта" (Бельгія) для чоловічих команд "Портовик" з Південного і "Світлотехнік" із Броварів). Андрій Багнюк.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також