"Медведь" стал партнером Шакила

18.08.2000, 14:20

Главной сенсацией трансферного межсезонья в европейском баскетболе стало подписание лидером команды БК "Киев" Станиславом Медведенко контракта с лучшим клубом мира, чемпионом НБА "Лос-Анджелес лейкерз". (укр.)

Звісно, 21-річний український форвард вважався одним з кращих не лише на Батьківщині, а й у Північноєвропейській баскетбольній лізі, де минулого сезону "нашумів" ведений Медведенком столичний клуб. Однак до 16 серпня ніхто й припустити не міг, що проблеми в лінії важких нападаючих команда-мрія Шакіла О'Ніла і Філа Джексона вирішуватиме шляхом запрошення гравця збірної України.

Контракт між "Лейкерз" і другим (після бостонця Віталія Потапенка) українцем у НБА розрахований на два роки. Прикметно, що лос-анджелесці вербують у свої ряди європейця вперше з 1989 року, коли до команди прийшов югослав Владе Дівац. До речі, будучи вільним агентом, Медведенко міг вибирати між різними клубами НБА. А крім "Лос-Анджелеса", на нього претендували "Даллас" і "Сан-Антоніо". Нині 208-сантиметровий нападник займається у Києві оформленням робочої візи і чекає офіційного затвердження свого контракту.

Історія з переходом Медведенка в кращу команду світу буде неповною без свідчень олімпійського чемпіона Олександра Волкова, відомого "будівельника", першого українця в НБА, а нині - президента БК "Київ". "Станіслава кликали в НБА вже під час нашого торішнього турне по Америці, - цитують Волкова "Известия". - Керівництво "Фінікса" не відходило від нашої тренерської лавки і навіть намагалося зацікавити мене матеріально. Проте в 20 років Стасу було ще рано їхати в Америку. Цього року наш клуб знову брав участь у серії літніх турнірів у США, і завдяки Медведенкові серед наших постійних глядачів було декілька впливових скаутів. "Лейкерз" запросили Станіслава на індивідуальне тренування і залишилися ним дуже задоволені. Проте новому генеральному менеджеру команди Мітчу Купчаку явно непросто було зважитися на таке екстравагантне придбання. А через два дні наш БК "Київ" проводив черговий матч - проти другого складу "Портленд трейл блейзерз" на чолі з досить відомим уже в НБА Бонзі Уеллсом. Знаючи про увагу до цієї гри керівництва "Лейкерз", я вирішив вийти на майданчик у стартовій п'ятірці, хоча давно не грав на офіційному рівні. Зізнаюся, ми з тренером Олександром Коваленком (до речі, Медведенко починав саме в нього) свідомо розраховували допомогти Стасу якнайяскравіше проявити себе в цьому матчі. Вдалося. Наша перемога (127:126) і 42 очки Медведенка вирішили долю контракту. Я у своєму житті віддав чимало передач, але це, напевно, краща".

Олександр Волков сподівається, що Станіслав врахує той досвід і помилки, які випали на долю першого покоління радянських баскетболістів у НБА. "Зараз між нами і США вже не така прірва, як десять років тому, - каже Волков. - Крім того, ми все-таки приїхали в Америку VIP-інфікованими, якщо так можна висловитися. Нам складно було позбутися відчуття зірковості, засукати рукава і починати усе з нуля. Тому, напучуючи Медведенка перед НБА, я попросив його запам'ятати тільки два слова - "дисципліна і терпіння". Йому буде важко спочатку, але якщо він продовжить "пахати", як "пахав", будучи невідомим парубійком, усе прийде - і ігровий час, і слава, і мільйони доларів".

Ясна річ, як президенту БК "Київ" Волкову важко розлучатися з кращим гравцем, тим більше - безплатно (ще раз нагадаємо, що Медведенко був вільним агентом). Утім, один з організаторів нашого баскетболу сподівається, що головну компенсацію за цей відхід баскетбольна Україна отримає років через п'ятнадцять, коли Медведенко по закінченні кар'єри, як і Волков, повернеться додому і, використовуючи свої гроші, досвід і авторитет, теж спробує зробити щось для розвитку цього чудового виду спорту. А поки що, мабуть, було б незле, якби Стас не забував про збірну України, яку потрібно тягти вгору. Бо Віталій Потапенко, провідний центровий "Бостон селтікс", не озивається... Нестор Дим.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також