Новые шаги правительства в социально-экономической и гуманитарной сферах

22.08.2000, 15:49

21 августа под председательством Премьер-министра Украины Виктора Ющенко состоялось очередное заседание Кабинета Министров, на котором было рассмотрено и одобрено около 20 решений по вопросам улучшения состояния в экономической, социальной и гуманитарной сферах. (укр.)

Під час засідання Прем'єр-міністр поінформував, що на полях країни вже зібрано і обмолочено близько 20 млн. т пшениці та жита, а цьогорічний врожай зернових очікується не нижчим, ніж минулорічний. Він також повідомив, що за останні 4 місяці Уряд зміг виплатити майже 1 млрд. 200 млн. грн. на погашення заборгованості з пенсій. Станом на 18 серпня залишалося 158 млн. грн. пенсійних боргів. На 1 вересня налічуватиметься тільки 6 областей, у яких тема цих боргів продовжуватиме вирішуватися далі, в усіх інших - вона вже закрита. Віктор Ющенко висловив переконання, що найближчим часом вдасться поліпшити становище з виплатою пенсій у цих областях.

Уряд розглянув і схвалив рішення про надання матеріальної допомоги сім'ям військовослужбовців - вихідців з України, які загинули на російському атомному підводному човні "Курськ". Відомо, що 28 із загиблих на субмарині моряків та офіцерів, є вихідцями з України, де нині проживає 10 родин цих військовослужбовців. Урядовим рішенням передбачається сприяння у виїзді цих родин до міста Сєвєроморська, а також вжиття усіх необхідних заходів для поховання загиблих. Розміри цієї допомоги будуть погоджені з російською стороною. Уряд України схвалив також відповідну Заяву, у якій висловив щире співчуття рідним і близьким загиблих моряків.

Враховуючи результати розширеної колегії Міносвіти і науки, яка відбулася 17 серпня, було прийнято рішення про підготовку до наступного засідання Кабінету Міністрів проекту комплексної постанови, яка має забезпечити реалізацію заходів щодо реформування середньої освіти в нашій країні. Зокрема, найближчим часом має бути розв'язана проблема забезпечення дітей з пошкодженням слуху відповідними апаратами. На засіданні було схвалено ініціативу Міносвіти та науки про проведення 1 вересня в школах уроку "Я - громадянин України", у якому візьмуть участь члени Уряду.

Серед затверджених цього дня постанов - про спостережні ради в технопарках, методику розрахунків частки державного майна (акцій), яка безоплатно передається у процесі приватизації працівникам радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, про порядок видачі та зразок свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування тощо.

Значну увагу Уряд приділив й суто гуманітарному блоку питань. Серед схвалених ним документів - постанова щодо затвердження нового Статуту широко знаного не лише в Україні, а й у світі Національного університету "Києво-Могилянська академія", проект Указу Президента України про основні напрями розвитку кінематографії у період до 2005 року". Цей документ має своєю метою створити сприятливий клімат для національного кіновиробника. Насамперед йдеться про поліпшення фінансування кінематографії за рахунок як державних, так й продюсерських коштів, збільшення випуску якісних вітчизняних фільмів, сучасне переоснащення кінотеатрів .

Урядом затверджено також проект Указу Президента України "Про надання Українській академії аграрних наук статусу національної". Поряд з цим вирішено виробити чіткі критерії, за якими статус "національної" надаватиметься галузевим академіям наук надалі.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також