Хлеборобам хотят дать равные возможности с промышленниками

23.08.2000, 12:46

Такая цель предусмотрена в пакете законопроектов, рассмотренном 22 августа на заседании Комиссии по вопросам аграрной политики при Президенте Украины. (укр.)

Цього літа, завдяки рішучим указам Президента щодо аграрної реформи, Україна вперше жнивує в умовах ринку і приватної власності на землю. Для реформованих на цій основі господарств, в яких селяни мають свої частки землі і власності, створені необхідні умови. Так, 175 млн. гривень виділено з державного бюджету на здешевлення плати за банківські кредити, узяті для проведення польових робіт, заготівлі та переробки продукції. Запроваджені державні заставні закупки стали значною гарантією селянам на ринку зерна від спекуляцій та коливань цін.

Проте, нині необхідно ввести економічні механізми, які б завдяки ціновим, податковим та кредитним важелям створювали для хліборобів необхідну стабільність на ринку. Вирішити ці проблеми передбачено в проекті рамкового закону "Про основні засади стимулювання розвитку сільського господарства на 2001-2004 роки". В ньому враховано специфіку сезонного виробництва та уповільненого обороту капіталу в сільському господарстві, яка робить його уразливим порівняно з іншими галузями.

На період дії рамкового закону передбачається знизити податкове навантаження на селян, не застосовувати мито на ввезення в Україну тракторів, комбайнів та іншої техніки, а також на сезонні поставки дизельного палива. Для підтримки села пропонується використовувати бюджетні кошти у розмірі середньої частки галузі у валовому внутрішньому продукті. Спеціальний режим кредитування здійснюватиметься через аграрний банк, фінансово-гарантійні установи, кооперативні банки та кредитні спілки.

Як показує сумний досвід цього року, хліборобам слід компенсувати значні втрати врожаю від стихії через систему обов'язкового страхування зернових культур та цукрових буряків. Таку норму передбачає Закон. Страхування інших культур буде добровільним.

На виконання норм цього рамкового закону підготовлено також 14 законопроектів. Зокрема, це зміни до Земельного кодексу в частині застави земельних ділянок, пропозиції щодо розвитку механізму лізингу агротехніки. Для запобігання різким коливанням ринкових цін на хліб та ряд інших продуктів визнано доцільним створити державний інтервенційний фонд у розмірі 15 відсотків їх споживання. Для цього треба буде залучити 1,9 млрд. гривень кредитних ресурсів.

Підсумовуючи обговорення законопроектів, було прийняте рішення прискорити їх підготовку з тим, щоб вже на початку вересня внести даний пакет для першочергового розгляду його Верховною Радою.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також