Украине-США совместный проект по защите атмосферы

03.08.2000, 11:15

Специальный представитель правительства США - посол Марк Гембли во время встречи с Вице-премьер-министром Украины Михаилом Гладием заявил, что Украина может рассчитывать на помощь США по внедрению ряда проектов по значительному уменьшению опасных для атмосферы промышленных выбросов. (укр.)

Сторони обговорили конкретні кроки співробітництва у цій галузі, що випливають з підписаної ними Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Глобальне потепління внаслідок "парникового ефекту", який створюють в атмосфері промислові викиди, вже нині негативно впливає на найбільш уразливі екосистеми Землі.

Між Україною і США існують домовленості щодо співпраці у виконанні зобов'язань щодо зменшення промислових викидів. Здійснення їх почалося в минулому році. Зокрема, це проект Агентства США з міжнародного розвитку по наданню Україні допомоги у запровадженні заходів по реальному зниженню викидів парникових газів у різних секторах економіки. Важливим на цьому шляху має стати стимулювання інвестицій в екологічно чисті технології, особливо в енергетиці.

Михайло Гладій повідомив, що Україна ще 1998 року надала секретаріату Рамкової конвенції ООН своє перше національне повідомлення з питань зміни клімату. А у вересні минулого року - першу версію кадастру антропогенних джерел викидів. Нині готується до подання кадастр викидів "парникових" газів енергетикою України. У розробці цього документу значною мірою може допомогти досвід фахівців США. Було також обговорено питання підготовки до наступної конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, яка відбудеться в листопаді ц.р. в Нідерландах. Очікується, що на конференції буде погоджено стратегію та механізми зменшення "парникових" викидів, умови торгівлі квотами на такі викиди. Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також