Крепкие "нервы" нашей армии

08.08.2000, 16:32

Сегодня, 8 августа, отмечается День войск связи Украины. (укр.)

Необхідність створення військ зв'язку як окремого спеціального формування була обумовлена нагальною потребою забезпечити надійне управління військами в умовах маневреного характеру бойових дій на широкому фронті. Із метою зосередження керівництва зв'язком в єдиному центрі 1920-го року створено управління зв'язку Червоної армії. Одночасно сформувалися управління зв'язку фронтів і армій, відділи у дивізіях, відділеннях - у бригадах. Того ж 1920-го року 8 серпня в Україні на базі Київських інженерних курсів розпочалася підготовка військових зв'язківців.

Нині війська зв'язку є невід'ємною складовою частиною збройних сил України, матеріальною основою управління, що дає командирам і штабам змогу надійно керувати підпорядкованими їм військами та силами.

Особливі вимоги до зв'язку у Військах протиповітряної оборони. Адже цей вид збройних сил перебуває у постійній бойовій готовності захистити наше небо від "непроханих гостей". Війська зв'язку та автоматизованих систем управління Військ ППО призначені для розгортання й експлуатації систем зв'язку і забезпечення управління (силами) при всіх видах їхньої бойової готовності.

Обстановка в небі змінюється дуже швидко: сучасний бойовий літак або ж крилата ракета навіть за хвилину долає велику відстань. Тому необхідні якості системи зв'язку досягаються дублюванням дротових ліній радіо-, тропосферними, радіорелейними та космічними каналами. Для ППО втрата зв'язку є неприпустимою, і особовий склад підрозділів зв'язку вишколений саме так, аби цього ніколи не сталося.

Звичайно ж, робити свій внесок у надійність повітряного щита над країною воїнам військ зв'язку непросто: зенітні, ракетні, радіотехнічні та інші частини ППО розкидані по всій її території. Отже, треба належним чином обслуговувати довжелезні кабельні мережі. Окрім того, зв'язківці Військ ППО забезпечують контакти своїх командних пунктів із відповідними центрами управління інших видів ЗСУ та силових структур. Є у вартових українського неба постійний зв'язок із КП ППО суміжних держав. Від цього у небі тільки спокійніше, бо йде обмін інформацією про польоти авіації. Зв'язківці при потребі не лише сповіщаються про повітряні цілі, а й негайно передають повідомлення про форс-мажорні обставини на літальних апаратах.

Ясна річ, і у цих військовослужбовців своїх проблем чимало. Апаратура дедалі старішає, не завжди вистачає запчастин і коштів на її ремонт. Вкрай важко придбати нову техніку. Проте командування Військ ППО свої частини зв'язку ніколи не залишає наодинці з труднощами. А у науковців ППО повсякчас багато ідей і пропозицій. Ось, приміром, їхнє дітище - новітня автоматизована система управління "Оренда", елементи якої широко були використані на командно-штабних навчаннях "Чисте небо-2000". Ігор Кроль. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також