США в огне

09.08.2000, 15:38

В США не в состоянии укротить наибольшие в этой стране за последние полвека лесные пожары. Практически горит вся западная часть страны. (укр.)

65 велетенських лісових вогнищ простяглися від північного кордону з Канадою до південного - з Мексикою. Загальна площа пожеж становить приблизно 334600 гектарів. А загалом на цей час уже вигоріло 1,62 млн. гектарів лісів. Боротьбу з стихійним лихом ведуть 20 тис. пожежників, а в останні дні на допомогу їм кинуто й військові підрозділи. Президент США Білл Клінтон прибув до штату Айдахо, щоб на власні очі переконатися у розмірах катастрофи та надати можливу додаткову допомогу пожежникам і місцевому населенню. Проте, попри надзвичайні зусилля фахівці вважають, що остаточно пожежі зупинить лише сезон осінніх дощів та зимовий сніг.

Вогонь знищує все на своєму шляху в 11 штатах. Найбільше потерпають штати Монтана та Айдахо. У першому з них лютує 19 пожеж на загальній площі 68 тисяч гектарів. У західній частині штату евакуйовано мешканців майже з 300 домівок. В Айдахо пожежами охоплені 144 тисяч гектарів лісів. Федеральний уряд щодня витрачає на боротьбу зі стихією $15 млн. Вогнем охоплено і такі популярні туристські регіони, як Національний заповідник секвої у Каліфорнії та Національний парк Меса Верде у Колорадо, де також знаходяться залишки древніх індіанських цивілізацій. Проте остання оргія вогню на Заході США не є найбільшою в історії. 1950 року тут палали ліси на площі 6,8 мільйона гектарів, а 1952 - на площі 5,6 мільйона гектарів. Олександр Шиманський. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також