"Метаморфозы гривны"

23.09.2000, 13:16

В "Украинском доме" открылась выставка заслуженного художника Украины, лауреата Национальной премии им. Тараса Шевченко Василия Лопаты "Народження гривні". (укр.)

Відомий графік, ілюстратор творів Великого Кобзаря, М.Гоголя, українських балад, славетної пам'ятки писемності - "Слова про Ігорів похід", низки творів сучасних майстрів пера, з особливим пієтетом працює нині над серією "Маруся Чурай" за однойменним історичним романом Ліни Костенко - поетеси, яку митець щиро поважає, що й засвідчив через пресу своїм щирим словом з нагоди її ювілею та власне самою серією гравюр.

Роботи В.Лопати зберігаються в Національному художньому музеї, музеях Чернігова, Полтави, Дніпропетровська, інших мистецьких зібраннях України, Вашингтона, Нью-Йорка, Рима... Художник належить Україні і репрезентує її в світі. Його доробок - це художнє втілення національного характеру, це любов до історії своєї Батьківщини, до рідного народу, що не могло пройти непоміченим. Тож факт участі В.Лопати у творенні національної валюти - цілком закономірний.

Виставка засвідчує непрості пошуки і щасливі знахідки в цій, прямо скажемо, не дуже звичній, але такій відповідальній справі. Копітка дослідницька робота, глибоке вивчення іконографічного матеріалу, нові й нові варіанти, сумніви і розчарування - через усе це пройшов митець. Він виконав справді державну роботу, якій важко знайти аналог за значимістю і яка так і не була оплачена державою.

Сьогодні відкрилась ще одна іпостась таланту митця - він взявся до письменницької праці - нещодавно журнал "Вітчизна" надрукував його автобіографічну повість "Десь на дні мого серця". А невдовзі прийде до читача його нова книжка - "Надії та розчарування, або Метаморфози гривні".

На відкритті виставки, яке відбулося 20 вересня, художника вітали друзі, колеги по мистецькому цеху, численні шанувальники його таланту. Наталя Сарапин.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також