Моисеева в Молодом много. Будет больше и Гоголя

30.09.2000, 11:09

29 сентября постановкой "Гамлета" открыл свой новый сезон киевский театр Молодой. (укр.)

Своїм "Гамлетом" Молодий завершав сезон минулий. Ним же розпочав черговий, зігравши вчора цю виставу вчетверте, тобто об'єктивно можна стверджувати, що Мойсеєв стартонув прем'єрою. "Гамлет", вочевидь, залишатиметься "фішкою" театру і в цьому сезоні: з ним Молодий збирається на фестиваль "Золотий Лев", що розпочнеться у Львові 15 жовтня, цей спектакль фігурує і у переговорах з Монреальським (Канада) та Гданським (Польща) шекспірівськими фестивалями.

Сім прем'єр зафіксовано в плані театру на цей сезон. Перша вже на підході - у жовтні має вийти казка Людмили Разумовської "Сестра моя, Русалонька", яку ставить Євген Курман. Наступна - "Гедда Габлер" за Ібсеном, режисерську версію якої запропонує сам худрук Станіслав Мойсеєв. У головній ролі - Лідія Вовкун, яка з цього сезону зарахована у штат театру. З її появою збагатилася і репертуарна афіша Молодого, яка нараховує понад 20 вистав, - відтепер до неї включено і літературно-музичну композицію актриси за творами Ліни Костенко - "Моя любове, я перед тобою", яку поставив Василь Вовкун. Гратимуть на сцені Молодого театру й "Увертюру до побачення", що була поставлена в "Сузір'ї". До кінця року має бути випущена "Кайдашева сім'я" - її ставить спеціаліст з неординарного прочитання української класики харківський режисер Микола Яремків.

18 жовтня театр відзначатиме двадцятиріччя вистави "За двома зайцями". Планують запросити всіх, хто був так чи інакше причетний до спектаклю протягом цього періоду - таких нарахували більше ста. Вистава "За двома зайцями" була зіграна майже сімсот разів і не втратила свого "живого" вигляду. Прикладів подібного довгожительства ще можна навести буквально два-три. Серед них - "Украдене щастя" франківців, приміром. Але це - вистава-візитка театру, грають її лише кілька разів за сезон.

Невпинно і наполегливо розширює Молодий свою репертуарну географію. Орієнтовно на квітень запланована прем'єра за п'єсою сучасного австрійського драматурга Артура Шніцлера "Хоровод", яку ставитиме все той же невтомний Мойсеєв. Також худрук десь у червні планує представити на малій сцені щось із Ентоні Сверлінга. Дозріє нарешті, будемо сподіватися, і "Стальова воля" Максима Курочкіна, яку репетируватиме Дмитро Богомазов. Приблизно таку ж за хронологією історичну картинку ми бачили у "Вогнем і мечем" Єжи Гофмана. Молодий же представить протилежний погляд на ці ж події. З'явиться, будемо сподіватися, у репертуарі і вистава за п'єсою сучасного драматурга Ірени Коваль "Поганські святі". Це розповідь про взаємини Льва Миколайовича Толстого зі своєю дружиною Софією Андріївною, в якій письменник і граф змальований далеко не в ідеальному варіанті. Попередню згоду на роль класика російської літератури дав міністр Богдан Ступка. Його партнеркою буде ще один боєць "франківського" фронту Поліна Лазова. Постановник - Станіслав Мойсеєв.

Побільшає в Молодому Гоголя. До "Рехувілійзора" додасться "Одруження", переклад якого здійснив Остап Вишня. Режисер... ні, не Станіслав Мойсеєв. Цього разу - Тарас Криворученко.

Цьогорічний сезон ознаменований для Молодого театру і... першим за останні п'ятнадцять років ремонтом. Косметичним, щоправда, але ж факт залишається фактом. Окрім фарбування-штукатурення вдалося навіть замінити планшет сцени, яка до цього не відповідала жодним театральним вимогам. Людмила Олтаржевська.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також