Газ морских месторождений пойдет в Крым

11.01.2001, 16:39

До 2005 года Автономная Республика Крым на 90% будет обеспечена газом собственной добычи, что станет возможным благодаря введению в эксплуатацию Северо-Казантипского и Восточно-Казантипского морских месторождений газа. (укр.)

Вже у 2002 році видобуток газу на них буде доведено до 513 млн. кубометрів. Щоб досягти цього, розпорядженням Уряду України визначено заходи щодо фінансування освоєння названих родовищ за рахунок централізованих капіталовкладень державного бюджету 2001 року.

Всього на здійснення цього проекту необхідно 320 млн. грн. Передбачається, що за 15 років експлуатації обох родовищ з них буде видобуто майже 11 млрд. кубометрів газу.

Розпорядженням також поставлене завдання Мінекоресурсів, Мінпаливенерго та НАК "Нафтогаз України" визначити у місячний термін перелік родовищ нафти і газу на шельфі Чорного і Азовського морів, які підлягають першочерговому освоєнню, та фінансово забезпечити ці роботи. Зокрема, за рахунок перерозподілу цільових бюджетних коштів буде збільшене пріоритетне фінансування геологорозвідувальних робіт на шельфі обох морів.

В українському секторі Чорного і Азовського морів, площа якого майже 150 тис. кв. км, наявні значні поклади корисних копалин, передусім газу і нафти. Нині відкрито 11 газових та газоконденсатних родовищ. Розширення розвідки і розробки нових родовищ значно зменшить залежність України від імпорту енергоносіїв.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також