В Киеве не будет безработных

11.01.2001, 14:40

Мэр Киева Александр Омельченко в новом году одним из первых документов подписал распоряжение "Об утверждении Киевской городской Программы "Занятость населения". (укр.)

За попередніми підрахунками, лише в 2001 році в зв'язку зі скороченням або перепрофілюванням виробництва у місті відбудеться вивільнення працівників на таких потужних заводах, як АНТК ім. Антонова, "Електронмаш", "Дарна", "Маяк" (в середньому по 200 чоловік з підприємства). Загалом армію безробітних Києва поповнять цьогоріч внаслідок вивільнення працівників з підприємств, організацій та установ міста понад 14 тис. людей. У наступних роках, за прогнозами, буде вивільнено ще 8,5 тис. працівників.

Утім, як зазначив київський міський голова Олександр Омельченко, "динаміка приросту виробництва у Києві дозволяє стверджувати, що протягом двох найближчих років у столиці буде створено щонайменше 50-60 тис. додаткових робочих місць, і кожен громадянин, якщо він хоче працювати, обов'язково матиме роботу". Вже за останні роки завдяки зусиллям столичної влади вдалося стабілізувати роботу промислового комплексу міста. Зокрема, міська держадміністрація взяла на себе відповідальність щодо забезпечення сталої роботи 21 київського промислового підприємства, вже переданого місту відповідною постановою уряду України. Згідно з затвердженою програмою у 2001 році і на період до 2004 року народногосподарський комплекс міста буде розвиватись у напрямі подальшого закріплення позитивних та подолання негативних тенденцій попередніх років. Узагальнюючим показником розвитку міського господарства є валова додана вартість (ВДВ), яка, за прогнозами, буде зростати і в 2004 році становитиме 18,6 млрд. гривень. Експерти стверджують, що зростання ВДВ та створення нових робочих місць призведе до збільшення доходів та поступового підвищення рівня життя населення. Очікується, що до 2004 року середньомісячна зарплата столичних робітників і службовців зросте на 40,3% і становитиме 526 гривень.

У найближчі кілька років випереджаючими темпами у Києві розвиватимуться такі галузі, як деревообробна, целюлозно-паперова, медична, харчова та легка промисловості, поліграфія, виробництво будматеріалів, машинобудування. До речі, як свідчить аналіз галузей промисловості, найбільш соціально важливими для міста галузями є машинобудування і металообробка, де зайнято близько 85 тис. робітників. Загалом, до 2004 року в місті планується створити понад 70 тисяч нових робочих місць (зокрема, за рахунок іноземних інвестицій понад 7 тис. місць щороку).
Інна Степанчук.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також