Газовая "вольница" не пройдет

13.01.2001, 12:39

На недавнем заседании украинского правительства центральной темой обсуждения были ключевые тезисы основных направлений деятельности Кабинета Министров в нынешнем году (укр.)

Коментуючи це засідання, Прем'єр-міністр Віктор Ющенко зазначив, що ці тези мають включати елементи програми діяльності уряду, які стосуються нинішнього періоду, положення економічного меморандуму з МВС, а також враховувати укази Президента щодо соціальної політики. Цей документ було оприлюднено у третій декаді січня. Велика дискусія пройшла щодо бюджетно-фіскальної політики. Зокрема, уряд виявив особливу стурбованість щодо опрацювання документів, які гарантуватимуть виконання бюджету-2001 у світлі недавно прийнятого Закону "Про платежі в Україні".

Досить палка дискусія розгорілася навколо виконання бюджету-2000. Хоча зведений бюджет виконано більш ніж на 111%, а державний - на 102,2%, уряд залишився незадоволеним ситуацією навколо адміністрування податків на рівні регіонів. Як підкреслив Прем'єр, є території, де місцеві бюджети виконано на 160%, а водночас завдання з надходжень до центрального бюджету - на 60%-70%. Ці серйозні недоліки в адмініструванні податків уряд, за словами Віктора Ющенка, має намір обговорити під час свого засідання на наступному тижні. Найбільший тягар для бюджету становить плата за енергоносії, яка залишилася, як і раніше, незбалансованою ні з боку Мінпаливенерго, ні з боку Мінфіну. Гостро стоїть питання субсидій, основним компонентом яких є плата за енергоносії. Як з'ясувалося, корінь зла криється в тому, що в регіонах не встановлено лічильники у розподільчій газовій мережі. Звідси виникає проблема контролю за витрачанням блакитного палива. Наступної п'ятниці, як повідомив глава уряду, буде розглянуто експеримент щодо контролю за витрачанням енергоносіїв у Чернігівській області, де він дав позитивні результати.
Тетяна Ковтун.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також