Подари себе сон

16.01.2001, 12:41

Знаете ли вы, что нехватка всего одного часа сна за одну ночь может причинить большой вред вашему здоровью? Сон - одна из основных человеческих потребностей, и не стоит пытаться обмануть свои гены, сокращая время сна, так как проблемы со здоровьем не заставят долго ждать. (укр.)

У стомленої людини знижується температура тiла. Ваш органiзм потребує пiдживлення енергiєю. Мозок надсилає сигнали голоду, i ми хапаємося за кекси, шоколадки, гамбургери, прагнучи лишитися бадьорими.

Тiльки перебуваючи у станi глибокого сну, органiзм починає виробляти речовину iнтерлеукiн-1, яка органiзовує нашу iмунну систему i стежить за тим, щоб клiтини-вбивцi органiзму направляли свою енергiю на вiруси та клiтини раку.

Органiзм людини використовує нiчний сон як свого роду сеанс краси, пiд час якого посилено утворюються новi здоровi клiтини. Старi клiтини вiдмирають, шкiра стає гладенькою та м'якою. При нестачi сну шкiра "прокидається" "сiрою" та в'ялою.

У тих, хто не виспався i тому не вiдпочив, погiршується пам'ять. Цi люди важко сприймають гумор i зовсiм позбавленi творчої енергiї. У пiдсумку страждає весь органiзм.

Як висипатися добре? Лягати спати i прокидатися слiд у суворо визначений час.

Дотримуйтеся потрiбного вам ритму сну i у вихiднi, iнакше в недiлю ввечерi ви будете почувати себе гiперактивно, а в понедiлок вранцi ледве знайдете сили розплющити очi.

Дуже корисний пiвгодинний денний сон.

Якщо ви часто вiдчуваєте симптоми застуди, то причина цього може ховатися в дефiцитi сну.

Оптимальна температура для здорового сну складає 16 градусiв за Цельсiєм. Температури нижчi за 14 градусiв i вищi за 19 несприятливi для сну.

Довжина лiжка в спальнi повинна на 20-30 см перевищувати ваш зрiст.

Рослини в спальнi не заважають сну, а навпаки, вони виробляють кисень, полiпшуючи тим самим повiтря.
Инф. газеты "Київська правда".

Читайте також