"Все Верди и Верди!.."

16.01.2001, 11:15

С 20 по 27 января в Национальной опере Украины будет проходить международный оперный фестиваль "Ave Verdi". (укр.)

В Італії, на батьківщині великого композитора, цей рік проголошено роком Джузеппе Верді - так відреагували вдячні нащадки на сторіччя від дня смерті свого геніального земляка. У цій країні, справедливо, вердіївські заходи змінюватимуть один одного з майже космічною швидкістю, їх кількість сягатиме кількох десятків.

Україна також відзначатиме цю дату, фестиваль "Ave Verdi" - один із найважливіших пунктиків програми вшанування великого Верді. Місце його проведення пояснюється не певною субординацією - Київ, столиця, найголовніша опера країни, - а швидше, історичним фактажем. Річ у тім, що опери Джузеппе Верді розпочали свою тріумфальну ходу в 50-х роках XIX століття, підкорюючи провідні оперні сцени. Історія ж Національної опери України, витоки якої сягають у 60-ті роки вже позаминулого століття, також нерозривно пов'язана з ім'ям Верді. Вперше опери композитора зазвучали в Києві у 1863 році. Та так, що "Киевский телеграф" тих часів щиро обурювався: "Все Верди да Верди!". Натякаючи, що в природі оперного мистецтва існують також й інші талановиті композитори. Керівництво Київської опери з існуванням великої кількості оперних геніїв погоджувалося, але в репертуарі продовжував домінувати Верді: "Аїда", "Дон Карлос", "Отелло", "Ернані", "Травіата" тощо. До речі, саме оперою "Аїда" в 1926 році розпочав свій новий сезон реформований як державний і український Київський театр опери і балету.

- Верді був не лише великим композитором, а й драматургом, - говорить народний артист України Дмитро Гнатюк, головний режисер фестивалю. - Його "Травіата" йде в усьому світі. Не йде тільки там, де немає оперного театру. Якщо ж театр поставив "Аїду", це свідчить про його високий професіоналізм і могутній потенціал.

Своє захоплення Верді пан Гнатюк переніс і на процес організації фестивалю. Вже відома програма - на фестивалі "Ave Verdi" буде показано п'ять вистав з репертуару Національної опери: "Аїда", "Ріголетто", "Набукко", "Травіата", "Трубадур", а також "Реквієм", який колектив з успіхом показав на найпрестижніших музичних фестивалях, зокрема у Страсбурзі в 1994 році. Відкриється цей проект великим гала-концертом, у якому візьмуть участь відомі оперні співаки театрів Рима, Турина, Генуї та Національної опери України. Прозвучать арії, дуети та фрагменти з опер Верді, зокрема з таких, що не йдуть у Києві. Будуть зафіксовані також і приклади того, що справжнє мистецтво - інтернаціональне, зрозуміле і всеоб'єднуюче: виставою "Травіата" диригуватиме відомий маестро з Японії Чосеї Комацу, "Набукко" - італієць Нікола Колаб'янкі. До речі, участь у фестивалі італійських митців гарантує Італійський культурний центр, попередньо подбавши також і про забезпечення співаків гонорарами. (Про розмір яких, запевнив генеральний директор Національної опери пан Чуприна, він особисто може лише здогадуватися). Італійський культурний центр обіцяє також насолоду смакування вердіївськими шедеврами розтягнути на цілий рік: в Україні буде показана ретроспектива фільмів, у яких звучить маловідома музика Верді, а також експонуватиметься виставка костюмів із різних вистав Верді в Римській опері.
Людмила Олтаржевська.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також