Борис Тарасюк вступил в партию "Реформы и порядок"

19.01.2001, 11:19

Бывший Министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк вступил в партию "Реформы и порядок" (ПРП) и сразу избран членом правления партии. Отвечать экс-министр будет за внешнеэкономический вектор деятельности ПРП. (укр.)

Що ж підштовхнуло впливового дипломата до вступу саме в ПРП? За словами Тарасюка, він давно симпатизував партії колишнього урядовця-реформатора. Борис Іванович переконаний: ПРП - це партія "не лише динамічних, амбітних та професійних політиків, а й партія порядних людей", які прагнуть показати нашому суспільству шлях до побудови економічно розвиненої демократичної держави. До вподоби Тарасюку й те, що ПРП доволі активно проводить свою лінію у Верховній Раді, виступаючи водночас й ініціатором об'єднавчого процесу правоцентристських сил (йдеться про блок НРУ-ПРП-КУН).

У планах нового члена ПРП - робота над розширенням міжнародних контактів партії. Зокрема, над вступом ПРП до "профільних" євроорганізацій, які стоять на тих же позиціях, що й українські порядні реформатори.

Стосовно пріоритетів України на міжнародній арені, то Тарасюк відзначає потребу "одновекторності", оскільки інший сценарій не дає можливості визначити, куди рухається Україна, і "вводить в оману партнерів". Саме його орієнтація на Захід у бутність шефом МЗС і стала, на думку Тарасюка, причиною тиску з боку Росії на керівництво України щодо його звільнення з посади першого дипломата. Таких висновків він дійшов після чотиримісячних міркувань про причини своєї відставки.

Вступ Бориса Тарасюка до ПРП означає, що він може стати першим в Україні "публічним політиком-дипломатом". Одна справа, коли про зовнішньополітичні пріоритети говорить якийсь член КПУ з дипломом "міжнародника-аматора", інша - людина, яка три роки провела в Брюсселі, півтора - в кріслі міністра... Попередник Тарасюка, а зараз партнер ПРП, голова Руху Геннадій Удовенко, наразі займається суто партійною роботою, аніж "міжнародною стратегією". У Тарасюка ж руки розв'язані повністю.
Андрій Дашевський.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також