Джоди Фостер мечтала возглавить жюри Каннского кинофестиваля

20.01.2001, 11:13

Известная американская киноактриса, обладательница двух "Оскаров", Джоди Фостер назначена в этом году председателем жюри престижного ежегодного Каннского кинофестиваля. (укр.)

Цьогоріч цей захід, який вважається однією з найвизначніших кіноподій у мистецькому календарі, відбудеться з 9 до 20 травня. Президент фестивалю Жілль Джекоб сказав, що призначення Фостер головою журі підтверджує визнання її блискучих акторських та яскравих індивідуальних якостей. Водночас Джекоб заперечив інформацію про те, що Джоді Фостер головуватиме на кінофестивалі начебто для того, щоб владнати вельми прохолодні стосунки керівництва фестивалю з Голлівудом.

Протягом останніх років постійною темою на фестивалі в Каннах було обговорення проблеми "неявки" на нього представників Голлівуду. Проте Джекоб наголошує, що "Джоді обрали не для Америки, якій начебто хотіли цим зробити приємність, а для всього світу". Президент кінофестивалю також додав, що "Джоді - інтелігентна жінка, і ми впевнені, що вона керуватиме роботою журі дуже демократично".

Титулована 38-річна Джоді Фостер двічі здобувала найвищу нагороду американської кіноакадемії "Оскар" - за ролі у фільмах "Мовчання ягнят" та "Обвинувачений". Окрім цього, вона була продюсером низки фільмів. У Каннському кінофестивалі Фостер уперше взяла участь у 1976 році з фільмом "Водій таксі", який тоді здобув найвищу нагороду кінофестивалю - Пальмову гілку.

Минулого року у Каннах головував французький продюсер Люк Бессон, а ще раніше у кріслі голови журі сиділа акторка Ізабель Аджані. Проте очолювали свого часу журі і відомі американці, як-от актор та продюсер Клінт Іствуд, легенда екрана Кірк Дуглас та продюсер Сідні Поллак. Дізнавшись про своє призначення на найпрестижнішу роль у Каннах, Джоді Фостер сказала: "Я мріяла стати головою журі цього кінофестивалю ще з дитинства". Мотивом обрання було не лише визнання її творчих здобутків, а й те, що вона дуже добре володіє французькою мовою. Джоді проводила у Франції чимало часу і має власні апартаменти у самому центрі Парижа.
Остап Плющенко.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також