Приоритетные задания работы правительства на 2001 год

22.01.2001, 12:29

Основные принципы формирования экономической, финансовой и социальной политики исполнительной власти на 2001 год - такой была тема совещания Кабинета Министров Украины под председательством Премьер-министра Виктора Ющенко. (укр.)

Виступаючи на цьому засіданні, Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко зазначив, що вже декілька тижнів уряд працює над розробкою пріоритетних завдань нинішнього року, або інакше кажучи, концепції урядової політики на 2001 рік. Нині, підкреслив глава уряду, настав час залучити до цієї розробки регіональні сили, інакше, на його думку, ця робота "матиме слабкий ефект і слабкий результат". Віктор Ющенко познайомив учасників наради з результатами роботи української економіки в минулому році. За його словами, "стратегічні завдання, які були покладені на органи виконавчої влади ", а вони, в свою чергу, логічно випливають з послання Президента України до Верховної Ради, а також зафіксовані у Програмі діяльності уряду "Реформи заради добробуту", в цілому виконані. Цьому сприяла, на його думку, повсякденна і цілеспрямована робота всіх гілок влади. Це дозволило вперше за роки незалежності реально відчути, що ми нарешті починаємо виходити із системної економічної та соціальної кризи. Економіки ряду галузей дали дуже серйозні зрушення.

Прем'єр-міністр України нагадав, що "за кінцевими, статистичними даними" - приріст валового продукту в Україні за минулий рік склав 6%, промисловий ріст становив біля 13%, сільського господарства - 7,6%. Це непогані показники, які характеризують ключові сектори економіки в 2001 році, підкреслив Віктор Ющенко. До "одного з успіхів" Віктор Ющенко відносить також реалізацію практично на нових засадах завдань паливно-енергетичного комплексу України. В цілому вдалося відійти від негрошових форм розрахунків, уточнив він, вивести бюджетні розрахунки на значно вищий рівень, ніж це було в попередні роки. Складено нову концепцію оптового ринку, закладені інституційні основи, включаючи касовий механізм проплат і функціонування учасників ринку. На паливному ринку, на думку Прем'єр-міністра України, відбулося багато позитивних речей, які "відрізняють засади і кон'юнктуру ринку", це дало змогу ефективно здійснити розрахунки по кожному періоду року, домогтися високого рівня інкасації, значно вищого, ніж у попередні роки. Суттєво змінилися стосунки між самими учасниками ринку. "Ніхто не перегортає цей лист, як вичерпну тему, нас багато що не влаштовує в цьому секторі", додав Віктор Ющенко. Наведення порядку тут - одне з ключових завдань 2001 року.

Ми задоволені тим, що вперше забезпечено виконання бюджету - як центрального, так і місцевих, зазначив Віктор Ющенко. Це демонстрація того, що механізми уникнення сурогатних форм дали змогу нам практично розширити податкову базу і вийти на високий рівень виконання Державного бюджету.

Для нас принципово також те, що уряд не тільки встановив мораторій на зростання боргів, а й виконав його, уточнив Віктор Ющенко. Зовнішні борги скоротилися на 12 млрд. гривень, або більш як на $2 млрд. Ми повністю забезпечили формування резервів Національного банку - приріст склав понад 45%, або 500 млн. доларів до суми, яка була на початок року. Це один із прикладів того, що економічна, фіскальна і монетарна політики були як ніколи у щільній гармонії, підкреслив Віктор Ющенко.

Прем'єр-міністр України відзначив також, що минулого року "піднявся рівень зайнятості, а кількість безробітних - скорочена на 80 тисяч за календарний рік." Це свідчить про те, що "ключовим лейтмотивом" для уряду була і залишається соціальна політика. Ми можемо віднести до позитивів також скорочення боргів по певних бюджетних категоріях, погашення боргів пенсіонерам. "Існування на цьому фоні 5-мільярдних боргів в економіці - це колосальна відповідальність, яка лежить на виконавчій владі нинішнього року, зазначив Віктор Ющенко.

Рік ми повинні почати з того, що владі не байдуже якого роду ці борги. Головне, що це "борги перед українською людиною". Прем'єр висловив переконання, що при правильному залученні виконавчої влади до проблем погашення заборгованості ми чітко можемо встановити взаємні зобов'язання, які б забезпечували громадський контроль і публічний моніторинг міністерств, виконавчої влади за скорочення соціальних боргів.

Після кількатижневої роботи міністерств, зазначив Віктор Ющенко, сьогодні сформовано документ, який має робочу назву "Меморандум соціально-економічної політики Кабінету Міністрів на 2001 рік". Він повністю враховує позиції, які містяться в Посланні Президента України до Верховної Ради України і Програми дій уряду. З нашої точки зору вони визначають і конкретизують основні ключові засади економічної і соціальної політики влади в 2001 році. Це пропозиція до діалогу, до розмови, уточнив Віктор Ющенко. Таке бачення політики існує в центрі, зазначив Віктор Ющенко. Але ми переконані, що такі ж принципи роботи мають бути і в кожного керівника на місцях. Ця робота не має носити розмитий характер - про все і ні про що, уточнив він.

Віктор Ющенко закликав усіх присутніх подивитися на 2001 рік як на "нерядовий рік української історії". Ознаменувати його добрими справами як у духовному, так і в інших аспектах нашого життя. Один з нині існуючих проектів - створити Парк тисячоліття. В ньому може бути розміщено, приміром, Президентська бібліотека, з'являться паркові скульптури. Важливо по кожному регіону визначити суть і роль місцевих адміністрацій. На думку Віктора Ющенка, кожна територія повинна мати тему року - так би мовити, пілотний проект, який достойно представляв би підготовку до 10-річчя Незалежності України.

Презентацію пріоритетних завдань виконавчої влади на 2001 рік здійснив Міністр економіки України Василь Роговий. Він зупинився на конкретних завданнях, які постають перед українською економікою нинішнього року. Зокрема він наголосив на необхідності і складності проведення реформи оплати праці в 2001 році. В оновленому вигляді має бути представлена і Пенсійна реформа. Більше уваги необхідно приділити ключовому завданню економіки в 2001 році - зростанню інвестиційних надходжень. За попередніми розрахунками Міністерства, в економіку буде вкладено як мінімум 26 млрд. гривень. Змінюється амортизаційна політика, підкреслив Василь Роговий грошово-кредитна політика. Майже наполовину зросли ресурси, спрямовані в реальний сектор економіки. 13,6% інфляції, який прогнозуються в 2001 році також дають підстави сподіватися на значне здешевлення кредитних ресурсів і більшу доступність їх для суб'єктів господарювання. Дуже важливим є переосмислення ролі державного сектора в економіці, зазначив Василь Роговий. Нинішнього року вперше буде практикуватися складання фінансових планів для державних підприємств. Держава матиме важелі впливу на розподіл і спрямування основних потоків у цьому секторі... Міністр економіки також зупинився на інших ключових питаннях розвитку економіки в 2001 році.

Активну участь в обговоренні цих проблем взяли глави обласних адміністрацій, члени уряду України. За підсумками засідання було схвалено концепцію пріоритетних завдань виконавчої влади на 2001 рік, дано доручення відповідним структурам - розробити систему скоординованих заходів як на загальнонаціональному, так і на регіональному рівнях, аби нинішній - перший рік нового тисячоліття, рік ювілейний для нашої держави - був ознаменований справді важливими, пріоритетними для виконавчої влади справами. Зокрема, було вирішено схвалити основні положення постанови Кабінету Міністрів про порядок спрямування надходжень від рентної плати за природній газ та відрахувань від оплати за транзит природного газу через територію України для формування субвенцій місцевим бюджетам на проведення видатків з оплати енергоносіїв, згідно зі статтею 49 Закону України "Про Державний бюджет України на 2001 рік".

Дано доручення відповідним органам розробити та впровадити систему оперативного моніторингу динаміки ключових соціально-економічних параметрів - виплати заробітної плати, погашення заборгованостей з соціальних виплат, рівень безробіття, введення нових робочих місць тощо. Виходячи з того, що розвиток вугільної галузі є одним з національних пріоритетів України, вирішено розробити конкретні заходи, які дадуть змогу домогтися відчутних зрушень у розв'язанні її проблем. Зокрема, детальніше обговорити комплекс проблем, і серед них - проблеми закриття неперспективних шахт на виїзному засіданні уряду, яке передбачається провести в Луганську.

Чимало уваги було приділено збереженню природи та її захисту, раціональному веденню лісового господарства. Йшлося про суттєве зниження ризику для людей та природи від екологонебезпечних об'єктів. Дуже схвально була сприйнята учасниками обговорення ідея щодо започаткування загальнодержавної акції - посадити на нашій землі - Сад тисячоліття. Нехай буяє він в кожному місті і селі нашої України, на радість людям і на вдячність нащадкам! Учасники засідання домовились також прийняти відповідні урядові акти, що стосуються удосконалення механізму міжбюджетних стосунків та роботи з розподільчими рахунками за енергоносії. Дано доручення також вивчити пропозиції стосовно удосконалення структури керівництва обласними державними адміністраціями.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також