Премьер-министр подвел итоги прошлого года

24.01.2001, 11:01

В интервью газете "Урядовий кур'єр" Премьер-министр Виктор Ющенко, проанализировав итоги 2000 года, подчеркнул, что они дают позитивные ответы на наиболее острые вопросы, которые накопились в экономике за последнее десятилетие. (укр.)

Обсяг торішнього приросту ВВП на 6% - хороший результат і для радянського періоду, а не тільки у порівнянні з попереднім періодом у новітній історії України, відзначив він. Приріст кредитних вкладень за минулий рік становив 62%, реальні прибутки зведеного бюджету зросли на 12%, надходження інвестицій виявилося найбільшим за останні п'ять років - близько $700 мільйонів, повідомив Прем'єр-міністр. За його словами, тільки за 9 місяців 2000 року чистий приріст обсягів іноземних інвестицій в українську економіку становив $435 мільйонів, що майже в 1,4 рази більше, ніж у 1999 році.

За словами Прем'єр-міністра, значно зріс і зовнішньоторговельний обіг країни. За 10 місяців минулого року, порівняно з попереднім періодом, він зріс на 22,8% і становив $22,9 мільярда. Позитивне сальдо по товарах і послугах за 11 місяців 2000 року становило $2,4 мільярда. Експорт зріс на 24,4% і становив $11,7 мільярда. Все це, відзначив Віктор Ющенко, дозволило скоротити на $2,5 мільярда державний внутрішній і зовнішній борг, на $1,5 мільярда поповнити валютні резерви Національного банку України, реалізувати соціальну політику уряду. Достроково погашено борги пенсіонерам, на 80% замість 50% скорочено заборгованість із заробітної плати бюджетникам. З 7 мільярдів гривень загального боргу зарплати працівникам бюджетної сфери залишилися неоплаченими лише 250 мільйонів. За словами Віктора Ющенка, необхідно встановити мораторій на підвищення зарплат впродовж першого кварталу з тим, щоб уряд міг остаточно розрахуватися з соціальною заборгованістю. У квітні зарплата буде піднята для першочергових категорій - представників науки, освіти, культури - в середньому на 25%, і далі, поступово підвищуватиметься на чверть іншим працівникам народного господарства. Найбільшого приросту виробництва досягли галузі, де відбулася глибока приватизація. І це також знамення часу, зазначив Віктор Ющенко.

Приватизація прийшла і в село, де відбулася справжня "оксамитова" революція. Указом Президента і подальшими кроками уряду було зламано існуючі стереотипи у відносинах між державою і селянином. Як зазначив Прем'єр-міністр, підсумок року такий: попри надзвичайно складний рік зернових зібрано не менше минулого. Рекордні прирости також дали кукурудза і соняшник. Головне, за словами Віктора Ющенка, селяни відчули смак ринкового господарювання.

Лібералізація цін на зерно дозволила розв'язати багато проблем. Якщо торік за межі України було вивезено 4,6-5 мільйона тонн зерна, то з останнього урожаю - лише 60 тисяч тонн. І ніхто не повезе, бо вигідно продавати тут, зазначив Віктор Ющенко. Під цьогорічний урожай було посіяно 8,9 мільйона гектарів озимини.

Вдалося розв'язати ще одну проблему. Налагоджено діалог між владою і бізнесом. Досягнуто це завдяки тому, що щороку скорочуємо на два мільярди гривень податків. Податки мають бути нижчими, а податкове поле ширшим, зазначив Віктор Ющенко.

Впродовж року уряд приділяв чи не найбільше уваги реформуванню енергетики, утвердженню принципів відкритості на енергоринку, наведенню порядку у платежах за одержані енергоносії, порушенню тіньових схем, які давали змогу наживатися тільки окремим ділкам. Безумовно, ми не можемо говорити, що повністю задоволені станом ПЕКу, підкреслив Віктор Ющенко. Адже для реформування енергетичної галузі України зроблено тільки перші кроки.

Бюджет на 2001 рік, на думку Віктора Ющенка, повністю відповідає наступному етапу реформування економіки України, її завданням. Принциповими є такі моменти: бездефіцитність, соціальна зорієнтованість, мораторій на зростання державного боргу.

Одним із пріоритетів уряду є вдосконалення взаємин між державними та місцевими бюджетами. Сьогодні зроблено тільки перший крок до справедливого впровадження таких правил у міжбюджетні відносини, коли б стандарти держави однаково діяли на будь-якій географічній точці України, зазначив Прем'єр-міністр.

На одному із останніх засідань Кабінету Міністрів поставлено завдання виробити концепцію діяльності уряду на 2001 рік. Вона складатиметься із окремих програм, яку затвердить для себе кожне міністерство і відомство, із завдань, які випливають з Програми діяльності уряду, конкретних маяків, які закладені у бюджеті, і разом з тим, це своєрідний орієнтир, якого ми хочемо досягнути, підкреслив Віктор Ющенко.

Я хотів би, щоб у суспільстві існувало чітке переконання: уряд, який сьогодні працює, не дає порожніх обіцянок. Він здійснює реальні реформи у співпраці з іншими гілками влади, наголосив Віктор Ющенко.

В інтерв'ю "Урядовому кур'єру" Прем'єр-міністр зазначив, що ключовою проблемою минулого року для уряду була не фінансова і навіть не соціальна, а проблема повернення довіри до влади з боку українського суспільства і до України - з боку міжнародних фінансових структур. І це нам вдалося, констатував він. Повністю інтерв'ю Прем'єр-міністра України читайте в сьогоднішньому номері "Урядового кур'єра".
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також