Шлаковые золотые горы

04.01.2001, 11:25

На Алчевском металлургическом комбинате создали производство по переработке отходов основного производства, которых здесь скопились настоящие горы. (укр.)

За більш ніж сто років існування Алчевського металургійного комбінату навколо нього виросли справжні гори відходів. З початком металевої лихоманки в країні в останні роки ці відходи стали джерелом доходів для сотень алчевців: у шлакових відвалах залишається чимало відносно чистого заліза, яке охоче купують пункти прийому металобрухту. А віднедавна цю статтю доходів нинішня дирекція комбінату вирішила перебрати на себе і поставити цю справу на індустріальну основу.

Перший комплекс з переробки шлаків мартенівського виробництва починає працювати з грудня на так званих Східних шлаковідвалах, де за останні роки їх накопичилося аж 80 мільйонів тонн. Як запевняє генеральний директор АМК Енвер Цкітішвілі, видобутий з цієї маси металобрухт має задовольнити третину потреби в сировині мартенівського цеху. А отже, саме на цю третину зменшиться залежність підприємства від постачальників чорного брухту. Як приємний додаток нове виробництво видаватиме кальцинований щебінь для оборонної промисловості.

Розробкою Східних шлаковідвалів у Алчевську займатиметься компанія "Інтерпром", яка уклала договір з АМК. За словами керівника цього підприємства Анатолія Лазаренка, при потужності його установки з переробки шлаків 2 млн. тонн на рік роботи їй тут вистачить щонайменше на 8-10 років. А вартість усього комплексу - $2 млн. - одна з найдешевших в Україні. Тобто окупиться він за рік-півтора. До того ж близько сотні чоловік отримають стабільну, нормально оплачувану роботу.
Михайло Бублик. Луганська область.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також