Турсалон "Украина-2001"

19.10.2001, 13:07

Традиционно в средине октября прошел VIII Международный туристический салон "Украина-2001". (укр.)

Справді, міжнародний салон - можна було нарахувати більше десятка іноземних фірм - був чітко організований компанією "Автоекспо" за підтримки Держкомітету молодіжної політики, спорту і туризму. У порівнянні з попередньою виставкою ширше були представлені внутрішні туроператори із західного та південного регіонів, з Росії та Польщі. Масовість учасників свідчила про зміни на краще у послугах, що пропонувалися.

Статистика доводить, що кількість відвідин України за минулий рік іноземними туристами зросла на 5% і говорить про припинення тенденції спаду у в'їзному туризмі, який спостерігався останні кілька років. Хоча ця тенденція була характерна і для інших країн Європи, особливо постсоціалістичних. Натомість зріс інтерес до відпочинку в екзотичних країнах Тихоокеанського регіону.

У виїзному туризмі України кількість туристів збільшилася на 1 млн. 255 тис. Найпотужніші потоки виїзду українців, як і раніше, зареєстровані до сусідніх держав, в яких левову частину складають транзитні поїздки. Збільшилися подорожі до Росії, Молдови, Польщі, Італії, Туркменістану, Франції. У зв'язку із введенням візового порядку в'їзду до Словаччини туристичний потік у цьому напрямі скоротився, як скоротився він і до Туреччини, Греції, Ізраїлю.

Відрадно, що внутрішній туризм активізується і, можна сказати, відроджується. Це характерно для підрозділів державної виконавчої влади у галузі туризму Вінницької, Донецької, Тернопільської, Київської, Полтавської, Харківської, Хмельницької областей та для Криму. Українці цікавляться рідним краєм, стали більше відвідувати музеї, причому більше 1,6 млн. екскурсантів зробили це за рахунок турагентств.

Окрім того, що туристичний салон об'єднав під своїм дахом грандів цього бізнесу, тут знайшлося місце і невеликим агенціям і початківцям. Це гарна тенденція, що дає підстави сподіватися на активний розвиток туризму в Україні, а відтак і на можливі прибутки від нього.

До того ж у рамках програми салону "Україна-2001" відбулися тематичні семінари для фахівців, на яких обговорювалися умови переходу суб'єктів турпідприємництва на єдиний податок, про зміни та доповнення до відповідного закону, про виплату комісійних готелям, туркомпаніям, йшлося також про розвиток екстремального та гірського туризму.
Олена Примак.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також