"Старую Одессу" - в список культурного наследия ЮНЕСКО

02.10.2001, 11:36

Международная конференция "Этапы развития и перспективы сохранения исторического ареала города Одессы" одобрила резолюцию про обоснованность включения "старой Одессы" в Список всемирного культурного наследия ЮНЕСКО. (укр.)

Провідні експерти з питань архітектури і містобудування Франції, Польщі, Румунії та інших держав, що провели 4-денну дискусію в одеському Літературному музеї, присвячену історичній і культурній цінності центральної частини міста, ухвалили "позитивну" резолюцію. А саме - визнати "доцільним наступне висунення історичної частини Одеси до Списку всесвітньої культурної спадщини", позаяк вважають її архітектурний ансамбль унікальним пам'ятником класицизму і еклектики кінця XVIII-XIX століть".

Згідно з міжнародними вимогами, документи для зазначеної номінації уряд України має представити у відповідний комітет ЮНЕСКО не пізніше 1 липня 2002 року. Для реалізації невідкладних відновлювно-реставраційних проектів у старій частині Одеси уряд, за словами голови Держкомбуду Валерія Черепа, передбачив у проекті бюджету-2002 шість з половиною мільйонів гривень. Варто зазначити, що до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО від України уже внесено три унікальні архітектурні ансамблі - Києво-Печерської лаври, собору Святої Софії та історичної частини Львова.
Михайло Аксанюк.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також